IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в еврозоната остава и през януари близо до рекорда

Заетостта в сектора нараства за 41-ви пореден месец

14:46 | 01.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Секторът на промишлеността в еврозоната отбелязва силно начало на 2018 г., става ясно от последния анализ на агенция IHS Markit. Въпреки че през януари темповете на растеж в производството и новите поръчки леко намаляват от близките до рекордните стойности в края на миналата година, те все пак са сред едни от най-добрите отчитани някога, откакто се прави проучването през 1997 г.

Индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността (PMI) в еврозоната се понижи до тримесечно дъно през януари от 59,6 пункта. За сравнение - през декември стойността бе 60,6 пункта. Най-високи темпове на растеж се отчитат в производството на междинни и инвестиционни стоки. Ако при потребителските стоки имаше по-добро представяне, щеше да бъде отчетен ръст на PMI индекса и за последния месец.

Индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността в Холандия достигна рекордно високо ниво през януари – 62,5 пункта, което автоматично го изпраща на върха на класацията в еврозоната. 

Италия също отбелязва подобрение на растежа в промишлеността, достигайки до 83-месечен връх. Активността в сектора в Гърция се изкачи на най-високото си ниво от повече от десетилетие. Индексът PMI се намира на рекордни стойности и в Германия, Австрия и Ирландия.

Активността в сектора на промишлеността във Франция се изкачва на 17-годишен връх през януари и на 10-годишен в Испания.

Продължаващото разширяване на производството и новите поръчки през януари имат продължително въздействие и върху бизнес доверието, отбелязват от IHS Markit. Оптимизмът се повишава до рекордно високо ниво през януари във всички държави от еврозоната без Германия и Австрия (въпреки че тези държави поддържат силно положителни перспективи като цяло).

Компаниите отчитат приток на нов бизнес, както от вътрешния пазара, така и от външните. Растежът на поръчките от чужбина нарастват за всички страни, обхванати в изследването, като Испания, Ирландия и Гърция отчитат доста по-силно увеличение от нивата в края на 2017 г.

Заетостта в промишлеността в ерозоната нараства за 41-ви пореден месец през януари. Най-много нови работни места в бранша са били открити в Холандия, Австрия и Германия. Темповете на назначаване на работници се ускоряват и в Италия, Холандия и Гърция.

Производствената инфлация в еврозоната нараства до 80-месечен връх, като нарастват както производствените разходи, така и разходите за суровини.

„Производственият бум в еврозоната продължава с пълна сила през януари, като покачването на производствената инфлация е предупредителен сигнал, че това скоро може да се прехвърли върху клиентите и съответно да се наблюдава нарастване на инфлацията на потребителските цени“, обясни Крис Уилямс, главен икономист в IHS Markit. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още