IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в еврозоната отбелязва слаб старт за второто тримесечие

Индексът PMI достига ниво от 47,8 пункта през април, като не успява да оправдае очакванията на анализаторите за ръст до 47,9 пункта

14:07 | 18.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на еврозоната продължава да отслабва и на старта на второто тримесечие, като влошеното представяне на производствената активност оказва влияние и върху сектора на услугите, съобщава Bloomberg. 

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), който измерва активността на частния сектор на 19-те страни от еврозоната, неочаквано се понижава през април, опровергавайки очакванията на икономистите за слабо подобряване.

Еврото, което вече понижи стойността си след слабите данни от Германия, продължи негативна тенденция след новината.

По данни на Trading Economics през април показателят PMI за еврозоната достига ниво от 47,8 пункта в сравнение с регистрираните през март 47,5 пункта. Въпреки това данните не успяват да надминат очакванията на анализаторите за ръст до 47,9 пункта.

Производствената активност в еврозоната се свива за трети пореден месец, водена от продължаващия спад в Германия.

Германският производствен сектор остава в губеща позиция, докато този на услугите продължава да подкрепя икономиката. Индексът PMI в сектора на промишлеността достигна 44,1 пункта през април, което се разминава с очакванията на анализаторите за 45 пункта.

Въпреки че най-силната европейска икономика регистрира стабилно представяне при сектора на услугите, а Франция дава сигнали за стабилизиране, общата картина показва, че икономиката на еврозоната отчита своя най-бавен темп на растеж от 2014 г.

02 02

Източник: Trading Economics 

Индексът PMI за блока на единната валута отчита ръст в началото на второто тримесечие в размер на малко под 0,2 на сто.

От IHS Markit посочват, че е налице скромен растеж, потиснат от бавното нарастване на глобалното търсене и помрачените икономически настроения.

Тези данни ще бъдат отразени и от Европейската централна банка (ЕЦБ), която се надява ръстът на икономиката да се ускори през втората половина на годината.

Допълнителни сигнали за слабостта на икономиката могат да принудят ЕЦБ да предприеме още мерки за стимулиране на растежа.

Това се отразява и върху дейността на компаниите, които са по-предпазливи по отношения на наемането на нови служители. Ръстът на новонаетите работници е един от най-бавните от 2016 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още