IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в еврозоната показва колебливост след летния отскок

Показателите във Франция и Испания минават на територията на свиването

12:59 | 01.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските производители не се увличат от оптимизма по скорошното възстановяване на дейността и се опитват да спестят пари, където е възможно, за да бъдат подготвени за нов шок.

Компаниите отново съкратиха работните места през август и намалиха запасите си от суровини, вместо да поръчват доставки, според IHS Markit. Бизнесът все още се движи от вътрешното търсене, като поръчките за износ се увеличават само умерено, информира Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit показва, че производството се разширява с най-бързите темпове от повече от две години, а доверието се повишава.

Промишленият PMI за еврозоната отчита минимален спад от 51,8 пункта през юли до 51,7 пункта през август. Сред основните икономики в региона германската заводска активност нараства от 51 до 52 пункта през август. Индексът в Италия се повишава от 51,9 до 53,1 пункта. И двата измерителя се намират над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. еу еу

От друга страна обаче във Франция промишленият PMI отчита спад от 52,4 до 49,8 пункта, а в Испания индексът се понижава от 53,5 до 49,9 пункта.

„Необходимо е повишено внимание при оценката на вероятната производствена тенденция, тъй като досега би било изненадващо да се наблюдава нещо различно от възстановяване на продукцията и настроенията“, каза Крис Уилямсън от IHS Markit. „Притеснителното е, че през август има индикации, че компаниите се готвят за краткосрочно отслабване на търсенето“, добави той.

Европейската централна банка отдавна предупреждава, че всяко възстановяване от пандемията от коронавирус ще бъде неравномерно и дълго. Новите прогнози на институцията, очаквани през следващата седмица, ще дадат по-добра картина за това докъде е стигнала икономиката по пътя си към възстановяването. Правителството на канцлера Ангела Меркел ще актуализира прогнозите си за Германия по-късно във вторник.

„Производството в момента се стимулира от вълната на изкуствено завишено търсене, но капацитетът се намалява“, каза Уилямсън и добави: „Данните за следващите няколко месеца ще бъдат изключително важни за оценката на устойчивостта на възхода“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още