IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в еврозоната се свива по-бързо от очакваното през юни

Данните се очаква да увеличат призивите за облекчаване на паричната политика на Европейската централна банка

14:01 | 01.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заводската активност в еврозоната се е свила по-бързо от очакваното, продължавайки тенденцията от последните пет месеца. Това показва проучването на IHS Markit, според което не се очаква скорошно обръщане на тренда.

Очаква се данните да увеличат призивите за облекчаване на паричната политика на Европейската централна банка, тъй като показват и по-слаб инфлационен натиск, съобщава Ройтерс.

Финалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността достигна 47,6 пункта. Това е под първото четене от 47,8 пункта и стойностите от 47,7 през май. Също така се отбелязва и пети пореден месец на стойности под прага от 50 пункта, който разделя свиването от растежа.

Индексът, който измерва промените в производството и който влиза в общия PMI индекс, очакван в сряда, също отбеляза пети пореден месец под прага от 50 пункта на ниво от 48,5 пункта. През май той бе 48,9 пункта.

„Промишлеността в еврозоната остава твърдо заседнала в дълбок спад през юни, продължавайки да се свива с един от най-бързите темпове от над шест години“, заяви главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

„Разочароващото проучване завършва второто тримесечие, в което средното четене на индекса PMI беше най-ниското от първите месеци на 2013 г.“, допълва той.

Изпращайки сигнал за по-слабо начало на второто полугодие, новите поръчки спадат за девети пореден месец, запасите от нови материали отново са изчерпани, забавянията на поръчки са изчистени, а персоналът отново се намалява за втори пореден месец.

Заводите също така са увеличили съвсем слабо цените си през юни. Индексът на изходните цени спада през юни до 50,6 пункта от 51,6 пункта през май – най-ниското си четене от септември 2016 г. насам.

Инфлацията в еврозоната остава стабилна през юни на ниво от 1,2% - далеч от целта от малко под 2% на Европейската централна банка.

В реч от миналия месец управителят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че са възможни допълнителни стимули, ако няма по-съществено подобрение на слабия растеж и на инфлацията.

По-рано днес бяха публикувани и данните за британската промишленост, от които става ясно, че секторът се представя още по-зле през юни, като PMI индексът за страната достига до най-ниското си ниво от февруари 2013 г. насам.

Той достига 48 пункта от 49,4 пункта през май. Това е и значително под пазарните очаквания за 49,2 пункта, съобщава tradingeconomics.com. Свиването на производството е най-рязкото от октомври 2012 г., като новите поръчки се понижават с най-много от близо седем години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още