IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в Китай отслабва през април

Второто тримесечие започва по-зле от очакваното, макар на лице все още да е ръст

09:23 | 30.04.19 г.
<p>
	<em>Снмика: Архив Ройтерс</em></p>

Снмика: Архив Ройтерс

Промишлената активност в Китай отбеляза втори месец на ръст през април, но със значително по-бавен темп от очакваното. Това показват актуални данни, публикувани във вторник, от които става ясно, че икономиката продължава да се затруднява с набирането на инерция въпреки мерките за стимули.

Неочакваното забавяне на темпа в началото на второто тримесечие последва оптимистичните данни от март, които дадоха надежда на международните инвеститори, че втората по големина икономика в света се стабилизира.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в промишлеността едва преминава границата от 50 пункта, която разделя свиването от растежа - с 50,1 пункта през април, намалявайки спрямо 50,5 пункта предходния месец, съобщава Bloomberg.

Сходно е понижението и при индекса в сектора на услугите и строителството, който е 54,3 пункта този месец спрямо 54,8 пункта през предишния.

Данните може и да потушат някои притеснения за икономиката на Китай, но все още остават някои неизвестни. Макар растежът да се оказа по-силен от очакваното през първото тримесечие, все още няма яснота за това как ще изглежда бъдещата търговска сделка между Пекин и Вашингтон. В същото време намаленият внос спъва местната икономика и изпраща сигнал за слабо вътрешно търсене.

„Днешните данни за индекса PMI предполагат, че силният темп на активността през март е малко вероятно да продължи“, смята Мишел Лам, икономист за Китай на Societe Generale. Въпреки това според него е положително това, че активността на икономиката е набрала повече инерция спрямо началото на годината и мерките за данъчни съкращения се очаква да стабилизират икономиката.

Разочароващите данни се отразиха на търговията в Азия във вторник, като австралийският долар – показател за настроенията на пазарите спрямо китайската икономика, също поевтиня.

Новите поръчки също отслабват до 51,4 пункта от 51,6 пункта. Поръчките за износа се възстановяват до 49,2 пункта – все още отбелязват свиване, но вече значително по-малко от първите три месеца на годината.

Икономистите очакваха данните да останат относително без промяна спрямо март, когато индексът за промишлената активност отново показа завръщане към растежа, преминавайки прага от 50 пункта. В същото време и други данни за първото тримесечие изпратиха сигнал за възстановяване – брутният вътрешен продукт нарасна с 6,4%, а индустриалното производство скочи с 8,5%.

Други икономисти са по-оптимистично настроени за представянето на страната.

„Със силен брутен вътрешен продукт през първото тримесечие тези данни не изглежда да са голям проблем“ и всяко число над 50 пункта вече е добър старт на второто тримесечие, смята Реймънд Йеунг, главен икономист за Китай на Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още