IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в Русия спада до най-ниското ниво в историята си

Икономисти очакват, че идустриалното производство в страната ще се свие с 3,8% през тази година

14:23 | 30.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Промишлената активност в Русия спадна до най-ниското ниво в историята си, след като блокадите срещу разпространението на коронавируса заглушиха търсенето.

Индексът на мениджърите по поръчки PMI за сектора на промишлеността в страната спада до 31,3 пункта  през април от отчетените  47,5 пункта през март, съобщиха от IHS Markit в четвъртък, цитирани от Bloomberg. Така показателят остава под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. р р

„Производството и новите поръчки се свиха с безпрецедентни темпове, тъй като търсенето на вътрешни и чуждестранни клиенти спадна“, каза Сиян Джоунс, икономист от IHS Markit. „Амортизацията на недостига на рубли и доставчици доведе до по-високи разходи, като някои фирми все още отчасти могат да прехвърлят разходите на клиентите“, добави експертът.

Индикаторът дава първия знак за това колко лошо може да бъде засегната руската икономика от коронавируса.  Поевтиняването на рублата спрямо долара с 15% от началото на тази година създаде допълнителна тежест за фабриките, които разчитат на вносни стоки. Индустриалното  производство, което изненада с ръста си през март, може да намалее с 3,8% през тази година, заявиха от  IHS Markit.

Блокадата, наложена в края на миналия месец, беше удължена до 11-и май. Мерките ограничават бизнеса, в който има личен контакт с клиенти, спират дейността на ресторанти, магазини за нехранителни стоки и фитнес центрове. Фабриките продължиха работа, макар и някои да намаляват работното време.

Международният валутен фонд прогнозира 5,5-процентово свиване в руската икономика през тази година. Възстановяването през следващата година се очаква да бъде по-бавно, отколкото в повечето други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Ironhorse
преди 3 години
Хахаха, патуран спря едностранно доставките на скъпия руски нефт, в опит да притисне икономически Беларус.Сегъ Беларус купувъ по-евтшн и много по-качествен нефт от СА.Благодарение на гросмайстор патуран и последната близка страна на рушлямия ще се отдалечи и освободи от влияние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
Беларус е купила вчера първите танкери нефт от Крал Сауд!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още