IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленият сектор в Испания се разшири през декември

Това е добър знак, който заличава опасенията от нова рецесия, смята Андрю Харкър от института Markit

12:44 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишленият сектор в Испания се разшири през декември

Промишленото производство в Испания се върна към растеж, след като индексът на мениджърските поръчки (PMI) в сектора отчете 50,8 пункта през декември, съобщава WBP Online.

Последните данни на Markit Economics надминаха очакванията на анализаторите, които предвиждаха 49,8 пункта. През ноември индексът сочеше 48,6 пункта.

„Завръщането на растежа в испанската промишленост е добър знак, най-вече защото разсейва съмненията, че свиването през ноември ще доведе до ново влошаване на икономическите условия в страната. Увеличаването на предлагането, както и на търсенето, осигуряват на предприятията стабилна почва, върху която те да надграждат през новата година, при положение, че слабото увеличаване на потребителското търсене се засили”, коментира старши икономистът в Markit Андрю Харкър.

Като цяло испанската икономика се разшири с 0,1% на тримесечна база в периода юли - септември, оставяйки зад гърба си 27-месечна рецесия. Освен това и институциите гледат положително на ситуацията в иберийската държава. В есенната си прогноза Европейската комисия обяви, че очаква четвъртата по големина икономика в еврозоната да се разшири с 0,5% през тази година. Агенцията за кредитен рейтинг S&P предвиди 0,8% растеж през 2014 г. и 1,2% през 2015 г.

Въпреки това Испания продължава да се бори с висока безработица, нареждайки се на второ място по този показател в еврозоната с 26,7%, регистрирани през октомври 2013 г. Положението е особено тежко сред младежта, където незаети са 57,4%. По този въпрос МВФ предупреди Мадрид, че ако не бъдат осъществени дълбоки реформи на трудовия пазар, страната рискува положението да не се подобри и безработицата да остане над 25% до 2018 г.

Разнопосочни са данните за две от останалите водещи европейски икономики. Производството в промишления сектор на Франция продължи да се свива и остана под прогнозите, регистрирайки 47 пункта, спрямо 48,4 през ноември. Така приключва разочароващата за френската промишленост 2013 г., като производство в сектора не е отбелязвало растеж вече 22 месеца.

На противоположния полюс е Италия, където данните изненадаха приятно, отчитайки 53,3 пункта за промишления PMI, спрямо 51,4 през ноември и прогноза за 51,7 през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още