IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлените поръчки в Германия нараснаха изненадващо за втори месец подред

Има предпоставки за подобряване на германската промишлената активност през есента след отчетената слабост през голяма част от лятото

11:43 | 06.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През септември промишлените поръчки в Германия нараснаха изненадващо за втори пореден месец благодарение на солидно повишение на вътрешните поръчки и на тези, постъпили от еврозоната, показват данни на германската официална статистика Destatis, предполагащи, че водещата европейска икономика приключва третото тримесечие в по-добра от очакваното форма, съобщава БНР.

Поръчките за промишлено производствени стоки се повишиха през септември с 0,3% спрямо август, когато нараснаха с 2,5% (възходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 2,0%) и при прогноза на финансовите пазари за понижение с 0,6 на сто.

Вътрешните поръчките в рамките на Германия скочиха с цели 2,8%, докато общите външни (чуждестранни) поръчки се свиха с 1,4 на сто. Постъпилите от останалата част на еврозоната поръчки за промишлено произведените стоки в Германия обаче се повишиха с 2,4%, докато индустриалните поръчки извън единния валутен блок отбелязаха солидно понижение с 3,7 на сто. 

Спрямо септември 2017-а година промишлените поръчки в Германия се свиха с 2,2% след понижение с 1,8% през август (слаба възходяща ревизия от предишна оценка на Destatis за понижение с 2,1%) и очаквания за още по-силен спад с 2,8 на сто.

Промишленият оборот (на сезонно коригирана база и отчитайки работните дни) се повиши с 1,1% спрямо август, когато нараснаха с 0,3 на сто.

Трябва да се има предвид, че индикаторът за промишлените поръчки показва общия размер на поръчките, получени от производителите на средства за производство, както и от производителите на междинни и потребителски стоки в страната. Слаби данни (намаляване на поръчките) подсказват за проблеми в германската промишлена сфера и обратното – по-силните данни са позитивен знак за индустриалния сектор и респективно за икономическия растеж на Германия.

Днешните по-силни от очакваното данни за септември и възходяща ревизия на и без това солидните данни за август са сякаш предпоставка за подобряване на германската промишлената активност през есента след отчетената слабост през голяма част от лятото.

В рамките на цялото трето тримесечие обаче индустриалните поръчки се понижиха с 0,1% в резултат на слабите чуждестранни поръчки, отбеляза германското икономическо министерство. Това предполага, че промишленият сектор е малко вероятно да допринесе за общия икономически растеж в Германия през периода юли - септември. Предварителните данни на федералната статистика за растежа на БВП на Германия през третото тримесечие ще бъдат оповестени през следващата седмица.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още