IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлените поръчки в Германия отчитат спад от 1,4% през февруари

Анализаторите очакват влошаване на данните през следващите месеци

11:55 | 06.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Поръчките за германски промишлени стоки са спаднали с 1,4% през февруари, информира Ройтерс, позовавайки се на данни от Националната статистическа служба на Германия, публикувани в понеделник. Забелязва се рязък спад в поръчките от чужбина, което показва, че въздействието на коронавируса върху перспективите на икономиката, ориентирана към износ, вероятно ще бъде голямо. г г

Данните, се отнасят за периода, преди мерките за противодействие на коронавируса и националните блокади в световен мащаб да започнат да засягат сериозно германската икономика. Нивото на вътрешните поръчки се е повишило с 1,7%, докато търсенето от чужбина се е свило с 3,6%.

„Данните за поръчките показват, че индустриалната рецесия в Германия е била приключила преди избухването на пандемията“, заявиха от икономическото министерство,  позовавайки се на увеличението на поръчките с 4,8% през януари.

„Като се има предвид глобалният икономически шок, който пандемията причинява, обаче, трябва да очакваме големи спадове на поръчките за март и април и резки понижения на производството през първото и второто тримесечие“, добавиха още от институцията.

Договорите за доставки със страни от еврозоната са намалели с 5% през февруари, докато тези от останалия свят са отчели спад от 2,7%. Китай е най-големият търговски партньор на Германия. Производителите зависят от веригите както за доставки, така и за търсене от Китай.

„Днешните цифри поне показват, че тази първата вълна от въздействието на Covid-19 върху германската промишленост е по-скоро лека“, заяви икономистът от ING Карстен Брески, като добави, че въздействието вероятно ще бъде по-сериозно през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още