IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлените поръчки в САЩ едва отчетоха ръст за януари

Производството, което представлява около 12% от икономиката на САЩ, губи инерция

17:46 | 19.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новите поръчки за стоки, произведени в САЩ, са се повишили по-малко от очакваното през януари, докато доставените стоки намаляват за четвърти месец подред, съобщава Ройтерс. Последните данни са поредните доказателства за забавянето на производствената активност в най-голямата икономика в Европа.

Промишлените поръчки са нараснали със скромните 0,1% на месечна база, съобщиха от Министерство на търговията във вторник. Причината за това е в намаляването на поръчките за компютри и електронни продукти. Налице е спад и в търсенето на метални продукти.

Икономистите, интервюирани от Ройтерс, очакваха поръчките на заводите да нараснат с 0,3% през януари спрямо предходния месец. На годишна база обаче ръстът е от 3,8%.

Доставките от фабриките са се понижили с 0,4% на месечна база след спад с 0,2% през декември, което е свиване за четвърти месец подред – най-дългата негативна серия от средата на 2015 г.

Публикуваните във вторник данни се забавиха с 35 дни заради частичното прекъсване на работата на американското правителство.

От други данни миналата седмица стана ясно, че промишлената продукция в САЩ се е свила за втори месец подред през февруари.

Производството, което представлява около 12% от икономиката на САЩ, губи инерция, тъй като ефектът от стимулите от миналогодишното намаляване на данъците на стойност 1,5 трлн. долара намалява. Допълнителен негативен ефект оказва и търговската война между САЩ и Китай, както и забавянето на световния икономически растеж. 

Американската икономика се е охладила по-малко от очакваното през последното тримесечие на миналата година благодарение на ръст на бизнес инвестициите. Годишният ръст на БВП в периода от октомври до декември 2018 г. е 2,6% при средна оценка на икономистите, интервюирани от Bloomberg, за 2,2%. Спрямо третото тримесечие обаче ясно се вижда забавянето. Тогава бе отчетен ръст от 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още