IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлеността и износът на Франция с ръст през октомври преди протестите

Преди протестите повечето икономисти очакваха растежът да се ускори в края на годината след слабо първо полугодие

13:22 | 07.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френската промишленост е нараснала повече от очакваното през октомври, а търговският дефицит значително се е свил благодарение на износа, което е признак, че втората по големина икономика в еврозоната е била в добра форма преди антиправителствените протести този месец, предаде Ройтерс.

Промишленото производство е нараснало с 1,2 процента през октомври спрямо септември сочат публикуваните днес данни на френската национална статистическа служба INSEE. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха показателят да бъде на равнище 0,7 на сто.

Отделно митнически данни сочат, че търговският дефицит е намалял до 4,1 милиарда евро през октомври, което е най-ниският дефицит от юли и доста по-малък от 6-е милиарда евро, очаквани от икономистите.

Износът е скочил с 6,2 процента спрямо септември, след като Airbus достави 41 самолета. Вносът се е увеличил с 2,5 процента.

Макар данните да сочат, че френската икономика е започнала последното тримесечие на годината на стабилна основа, малко вероятно е растежът да запази набраната инерция до края на годината, смятат икономисти.

Протестите срещу високите разходи за живот нарушават дейността на производствени вериги за доставки, сблъсъците предимно в Париж принудиха търговците да затворят магазините си и да пропуснат натоварени дни за пазаруване.

Преди протестите повечето икономисти очакваха растежът да се ускори в края на годината след слабо първо полугодие, тъй като влязоха в сила данъчните намаления, целящи да се даде тласък на покупателната способност.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още