IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлеността на Китай се разширява по-слабо от очакваното

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността, изчисляван от Caixin достига ниво от 51,5 пункта през декември

10:08 | 02.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Активността в промишления сектор на Китай се е увеличила през декември, но с по-малко от очакванията на анализаторите, предава CNBC, позовавайки се на публикувано в четвъртък проучване на частния сектор.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността, изчисляван от Caixin, достига ниво от 51,5 пункта през декември. В същото време анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха, че частният PMI за промишлеността ще отчете ниво от 51,7 пункта през последния месец на годината. Промишленият PMI на Caixin достигна 51,8 пункта през ноември.

От Caixin заявиха в прессъобщение, че вътрешното търсене се е увеличило през декември, но темпът на разширяване е по-бавен, отколкото през октомври и ноември. Според анализаторите бизнес настроенията в страната също се подобряват.

Инвеститорите следят внимателно развитието на китайската икономика на фона на разведряването в отношенията между САЩ и Китай след продължителния търговски конфликт помежду им.

На 13-и декември САЩ и Китай обявиха, че са постигнали търговска сделка, включваща някои облекчения на митата от страна на САЩ в замяна на увеличение в количеството на закупената от Китай американска селскостопанска продукция. Споразумението изисква и извършване на структурни промени в областта на интелектуалната собственост и технологиите. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че сделката ще бъде подписана в Белия дом на 15-и януари.

„Пониженото доверие на бизнеса беше основен фактор за икономическото забавяне през тази година“, казва Джъншенг Джонг, директор за макроикономически анализ в дъщерната компания на Caixin CEBM Group. „Поради постигането на търговска сделка между Китай и САЩ очакваме възстановяване на доверието на бизнеса, което би трябвало да спомогне за стабилизиране на икономиката“, добави той.

„Въпреки че промишленият PMI в Китай приключи 2019 г. на положителна територия, това не означава, че най-лошото за втората най-голяма икономика в света е приключило“, заяви Джулиан Еванс-Причард, старши китайски икономист в Capital Economics.

„Въпреки че изглежда, че растежът на износа не намалява, рисковете за намаляване на вътрешното търсене, особено от сектора на имотите, все още замъгляват икономическите перспективи“, каза Евънс-Причард и добави: „В перспектива смятаме, че износът ще се повлияе положително от възстановяването на глобалното търсене и евентуалното намаляване на митата от страна на САЩ. Но вътрешното търсене вероятно ще се понижи допълнително“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още