IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство на Китай нарасна с най-бързия темп от март 2019 г.

Икономиката постига впечатляващо възстановяване на всички фронтове след парализата заради COVID-19

11:31 | 15.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Промишленото производство на Китай нарасна с най-бързия си темп от 20 месеца през ноември, тъй като съживените потребителски разходи и постепенното облекчаване на ограниченията заради COVID-19 в основните търговски партньори повишиха търсенето на произведените в страната стоки, съобщава Ройтерс.

Промишленото производство записа ръст от 7% през ноември в сравнение с година по-рано, което е най-голямото покачване от март 2019 г., показват данни на Националното статистическо бюро. Данните отговарят на очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, като представляват и леко ускоряване спрямо увеличението с 6,9% през октомври.

производство производство

Китайската икономика постигна впечатляващо възстановяване след парализата заради COVID-19 по-рано тази година, главно благодарение на силния износ.

Ежегодните промоции на китайските гиганти за електронна търговия за насърчаване на продажбите през ноември също отвориха портфейлите на потребителите, давайки допълнителен тласък на поръчките за малки фабрики.

Продажбите на дребно са нараснали с 5% на годишна база, като анализаторите очакваха ръст от 5,2%. Въпреки това повишението е по-голямо в сравнение с ръста от 4,3% през октомври.

Продажбите на автомобили отчетоха ръст от 11,8%, а продажбите на домакински уреди нараснаха с 5,1% през ноември. Продажбите на комуникационно оборудване скочиха с 43,6%.

Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 2,6% през периода януари-ноември спрямо същия период на миналата година, което също е в съответствие с прогнозния ръст от 2,6% за периода. Увеличаването на инвестициите набира темпо и спрямо първите десет месеца от годината, когато са се повишили с 1,8%.

Инвестициите в дълготрайни активи в частния сектор, които представляват 60% от общите инвестиции, са нараснали с 0,2% до ноември, в сравнение със спад от 0,7% през първите 10 месеца на годината.

Икономическото възстановяване на Китай изглежда се ускорява през четвъртото тримесечие, задвижвано от по-силно търсене, растеж на кредитите и стимулиращи мерки, които се очаква да осигурят силно начало през 2021 г.

През ноември ръстът на фабричната активност достигна най-високото си ниво през последните три години, тъй като намаляващия брой на заразените с коронавирус увеличи доверието на потребителите.

Износът също нарасна с най-бързите си темпове от почти три години благодарение на силното търсене на лични предпазни средства и електронни продукти за работа от дома.

Въпреки цялостната положителна картина за китайската промишленост по-строгите мерки за овладяване на коронавируса, наложени от търговските партньори на страната, увеличиха транспортните разходи и ограничиха скоростта на възстановяване на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още