IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство на САЩ се е свило с 0,1 на сто през май

Движението надолу е най-вече под натиска на големия пожар във водещ доставчик на части за камиони

17:30 | 15.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишленото производство на САЩ се е понижило с 0,1 на сто през май, най-вече под натиска на големия пожар във водещ доставчик на части за камиони, предаде Асошиейтед прес. 

Федералният резерв съобщи днес, че заводското производство (което е част от промишленото производство наред с миннодобива и комуналните услуги - бел. ред.) се е свило с 0,7 на сто през май до голяма степен заради това нарушение в автомобилостроенето. 

На 2 май пожар нанесе големи щети на основния завод на Meridian Magnesium Products of America в американския щат Мичиган, който произвежда автомобилни части. В резултат автомобилният концерн Ford трябваше временно да освободи 7600 работници, тъй като сви производството на пикапите от серия F, които са най-продаваният автомобил на американския пазар. 

Производството на заводите за метал, електрическо оборудване и облекло също е намаляло наред с 6,5-процентовия спад в производството на автомобили и автомобилни части. 

Заводското производство все пак отчита растеж от 1,7 на сто за изминалата година, а промишленото производство като цяло е нараснало с 3,5 на сто. Други доклади сочат продължаващите благоприятни фактори за производителите, макар митата, обявени от администрацията на президента Доналд Тръмп, да са създали сътресения и несигурност. 
Комуналните услуги са отчели растеж от 1,1 на сто през май, а миннодобивът - от 1,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още