IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в България продължава да забавя ръста си и през октомври

В еврозоната и ЕС показателят расте с над 3% през месеца на годишна база

14:06 | 14.12.21 г.
<p>
	<em>Снмка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снмка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Темпът на растеж на промишленото производство в България продължава да се забавя и през октомври. Производството в страната през десетия месец на тази година се е увеличило с 9,7% на годишна база, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. На месечна база показателят се е покачил с 0,7%.

Данните показват забавяне в темпа на растеж както на годишна, така и на месечна база. За сравнение, на годишна основа увеличението през септември бе 9,8%, а месец преди това - 10,7% на сто. В същото време на месечна база ръстът през септември 2021 г. бе 1,4%, а през осмия месец – на 2,1 на сто.

Сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба показват още, че промишленото производство в еврозоната и Европейския съюз (ЕС) е нараснало със съответно 1,1% и 1,2% на месечна база, което показва известно ускорение. На годишна база производството се е увеличило съответно със 3,3 % и 3,6%, което пък сочи забавяне на показателя.

Месечно сравнение по основни индустриални групировки и по държави членки

В еврозоната през октомври в сравнение със септември производството на дълготрайни потребителски стоки е нараснало с 1,7%. Капиталовите стоки отчитат ръст от 3%, междинните стоки - с 0,6%, а продукцията на нетрайните потребителски стоки и енергията се е увеличила съответно с 0,4% и 0,1%.

В ЕС производството на капиталови стоки се е покачило с 3 на сто, на енергията с 1,7 на сто, а на дълготрайните потребителски стоки с 1,3 на сто. Продукцията на нетрайните потребителски стоки се е увеличила с 0,7%, докато тази на междинните стоки единствена бележи спад - от 0,3%.

Най-голямо месечно увеличение на промишленото производство бележат Германия и Словакия (и двете с 3%), следвани от Гърция (2,5%) и Дания (2,1%). Най-голям спад е отчетен в Естония (2,4%), Латвия (1,5%), Нидерландия и Румъния (и двете с по 0,9%).

Годишно сравнение по основните промишлени групи и по държави членки

Продукцията на недълготрайни потребителски стоки в еврозоната се е увеличила с близо 7% на годишна база през октомври. Ръстът при капиталовите стоки е в размер на 5,2%, а този при дълготрайните потребителски стоки – 2,3 на сто. Продукцията на междинни стоки също е нараснала с 2,1% през десетия месец, докато тази на енергия бележи спад от 1%.

През откомври производството на недълготрайни потребителски стоки в ЕС е нараснало с 7,9% на годишна база, докато при капиталовите стоки ръстът се равнява на 3,5 на сто. Производството на енергия се е увеличило с 3,1%, а при дълготрайните потребителски стоки и междинните стоки ръстът е 2,6%.

Най-голямо годишно увеличение на производството Евростат отчита в Литва (22,7%), Гърция (17,2%) и Дания (14%). Най-голям спад има в съответно Румъния (6,6%), Потугалия (6,5%) и Чехия (4,9%)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още