IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в ЕС забавя темпа на растеж през август

Ръстът в продукцията обаче се запазва за четвърти пореден месец

16:02 | 14.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Промишленото производство в Европейския съюз е нараснало за четвърти пореден месец през август, въпреки че темпът се забавя в сравнение с май, юни и юли, показват сезонно коригираните данни на Европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът в продукцията сред 27-те държави членки е с 1% на месечна база през август и с 0,7% в еврозоната. 

Данните за еврозоната и ЕС обаче са съответно със 7,2% и 6,2% надолу спрямо август миналата година. През юли 2020 г. промишленото производство нарасна с 5% в еврозоната и с 4,9% в ЕС. 

Промишленото производство в България се е увелчило с 0,7% през август в сравнение с юли тази година, докато на годишна база се отчита понижение от 5,6%.

евростат евростат

Месечно сравнение по основни индустриални групи и по държави членки показва, че в еврозоната през август 2020 г. в сравнение с юли 2020 г. производството на трайни потребителски стоки е нараснало с 6,8%, на междинни стоки - с 3,1%, и на енергия - с 2,3%. Продукцията на капиталови стоки и нетрайни потребителски стоки се е понижила с 1,6%.

В ЕС производството на трайни потребителски стоки е нараснало с 5,7%, на междинни стоки - с 2,9%, а на енергия с - 1,6%, докато производството на нетрайни потребителски стоки е намаляло с 0,6%, а на капиталови стоки - с 1,1%.

Сред държавите членки с най-голям ръст в промишленото производство се нареждат Португалия (+10,0%), Италия (+7,7%), Унгария и Швеция (и двете +6,7%). Най-големи намаления са регистрирани в Ирландия (-13,4%), Естония (-2,1%) и Люксембург (-1,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още