IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в еврозоната се повишава повече от очакваното

Статистическата служба на ЕС също така ревизира нагоре резултатите за декември

13:59 | 12.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Промишленото производство в еврозоната се оказа много по-силно от очакваното през януари, като беше ревизирано рязко нагоре и през декември, съобщи статистическата служба на Европейския съюз в петък, посочвайки по-добро начало на годината въпреки пандемията от COVID-19, съобщава Ройтерс.

Евростат отчете, че промишленото производство в 19-те страни, споделящи еврото, е нараснало с 0,8% на месечна база през януари и с 0,1% на годишна база, надминавайки пазарните очаквания за 0,2% месечно увеличение и спад от 2,4% на годишна база.

еврозона еврозона

Статистическата служба на ЕС също така ревизира нагоре резултатите за декември до -0,1% на месечна база и -0,2% на годишна база от съответно отчетените -1,6% и -0,8%.

По-високата продукция на месечена база през януари се наблюдава във всички сектори, като най-голям ръст от 0,8% е отчетен при трайните потребителски стоки, следвани от покачване с 0,6% при нетрайните стоки и 0,4% за енергийните и капиталовите стоки.

Сред държавите членки, за които са налични данни, най-голям ръст е регистриран в Люксембург (+3,8%), Гърция и Франция (и двете с +3,4%) и Белгия (+3,1%). Най-големи намаления се наблюдават в Естония и Латвия (и двете -1,5%), Португалия (-1,3%) и Испания (-0,7%).

В еврозоната през януари 2021 г. в сравнение с януари 2020 г. производството на междинни стоки е нараснало с 1,8%, на трайни потребителски стоки - с 1,6%, капиталови стоки - с 0,9%, и енергия - с 0,4%, докато производството на нетрайни потребителските стоки е намаляло с 3,9%.

Годишни данни

В ЕС производството на трайни потребителски стоки е нараснало с 3% на годишна база, на междинни стоки се повишава с 2,2%, а на капиталови стоки - с 0,9%, докато производството на енергия е спаднало с 0,5%, а нетрайните потребителски стоки - с 3,2%.

Сред държавите членки най-голям годишен ръст е регистриран в Ирландия (+27,5%), Литва (+11,8%) и Полша (+5,6%). Най-големият спад се наблюдава в Португалия (-6,5%), Малта (-6,2%) и Словакия (-4,0%).

Икономиката на еврозоната се е свила по-силно на тримесечна база през последното тримесечие на 2020 г., тъй като потреблението на домакинствата се е понижило заради мерките за справяне с пандемията от COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още