IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в еврозоната се свива по-силно от очакваното

Спадът на показателя през декември на месечна база достига 1,6%, докато на годишна основа понижението е 0,8 на сто

17:51 | 15.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Промишленото производство в еврозоната се свива с повече от очакваното през декември на фона на спада при износа на капиталови и нетрайни потребителски стоки, съобщава Ройтерс, цитирайки статистическата служба на Европейския съюз (ЕС) Евростат. 

Данните показват, че производството в еврозоната е спаднало с 1,6% на месечна база и с 0,8% на годишна база, тъй като голяма част от икономиката остана блокирана заради мерките за овладяване на коронавируса в 19-те страни, споделящи еврото. 

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха месечен спад от 1% и понижение от 0,3% на годишна база.

Производството на капиталови стоки, използвани за инвестиции, е спаднало с 3,1% на месечна и годишна база, докато производството на нетрайни потребителски стоки – най-вече храни или дрехи – се е понижило с 0,6% на месечна и с 3,9% на годишна основа.

Това компенсира ръста при производство на нарастването на междинните стоки и трайните потребителски стоки.

Евростат изчисли по-рано този месец, че икономиката на еврозоната се е свила на 0,7% на тримесечна база, както и с 5,1% на годишна основа, като икономистите очакват нов спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на групата през първите три месеца на тази година на фона на възобновените национални блокади в редица страни от региона.

В началото на месеца Евростат съобщи, че безработицата е еврозоната остава без промяна в края на миналата година. През декември равнището на безработица запазва ниво от 8,3%, каквото беше месец преди това. В сравнение със същия месец на миналата година обаче равнището е с 0,9 процентни пункта по-високо.

През януари германската инфлация надмина прогнозите, като потребителските цени се повишиха далеч повече от очакваното през първия месец от годината.

Потребителските цени се повишиха в най-силната икономика в Европа с 1,4% спрямо предходния месец, ускорявайки годишния темп на инфлация до 1,6%, повече от три пъти над прогнозите на икономистите. За сравнение, прогнозата на Ройтерс беше за ръст от 0,5%. Това е първото повишение на потребителските цени от седем месеца насам.

Централната банка на страната Bundesbank прогнозира по-рано инфлацията в най-голямата европейска икономика да бъде положителна този месец - за първи път от половин година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още