IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Италия се свива за първи път от април

Спадът е близо три пъти по-голям от очаквания

17:44 | 10.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Промишленото производство в Италия се е свило с много повече от очакваното през септември след четири поредни месеца на ръст, показват официалните статистически данни на Istat.

Промишленото производство в страната е спаднало с 5,6% на месечна база през септември 2020 г., след като през предходния месец нарасна с ревизираните надолу 7,4%. За сравнение, пазарните очаквания бяха за спад от 2%.

Това е първият спад в индустриалната активност след четири поредни месечни повишения на фона на влошаването на коронакризата.

производство производство

Производството спадна за потребителски стоки (-4,8% спрямо 6,5% през август); капиталови стоки (-3,9% срещу 3,8%); междинни стоки (-1,6% спрямо 4%) и енергия (-0,3% срещу 3,5%).

На годишна база промишленото производство е намаляло с 5,1%, след понижението от 0,3% през предходния месец и в сравнение с прогнозите за спад от 1,7%.

В сравнение с февруари, последния месец преди избухването на коронакризата в Италия, нивото на промишленото производство през септември е спаднало с около 4%, показват данните на Istat.

В същото време през трите месеца до септември промишленото производство в третата по големина икономика в еврозоната остава с 28,6% по-високо в сравнение с второто тримесечие, което понесе сериозен удар след затварянето на повечето фабрики заради вируса.

През третото тримесечие италианският брутен вътрешен продукт (БВП) се възстанови по-силно от очакваното - с 16,1%, показа предварителната оценка на Istat миналия месец, след рязкото спадане през първите две тримесечия заради блокадата.

Очаква се обаче възстановяването да се забави през четвъртото тримесечие поради новите ограничения на бизнеса, наложени в опит да се спре нарастването на броя на заразените и смъртните случаи от COVID-19.

От движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия прогнозират спад на БВП с 9% за годината, но повечето анализатори очакват още по-голямо понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още