IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в САЩ нараства по-силно от очакваното през ноември

Дори и с последното подобрение производственият индекс на Фед остава с около 3,6% под нивото си от февруари

18:45 | 15.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Промишленото производство в САЩ се е увеличило по-силно от прогнозираното през ноември благодарение на ускореното производство на автомобили, което помага на фабриките да продължат да се възстановяват до нивата си преди пандемията, съобщава Bloomberg.

Производството във фабриките се е увеличило с 0,8% в сравнение с предходния месец след ревизиран ръст от 1,1% през октомври, според данните на Федералния резерв. За сравнение, прогнозите на икономистите бяха за ръст от 0,4%. Общото промишлено производство, което включва и добива и комуналните услуги, е нараснало с 0,4% през ноември след увеличение с 0,9% месец по-рано.

Производството на моторни превозни средства и части е скочило с 5,3%, което е първото увеличение от четири месеца. Изключвайки автомобилното производство, фабричното производство се е увеличило с 0,4%.

Производството върви по стабилен, макар и постепенен път към възстановяване, тъй като пандемията преустанови производствените и доставните вериги през март и април. Отделен доклад от вторник показва, че производството в щата Ню Йорк се разраства с умерени темпове през декември, въпреки че компаниите остават оптимисти за бъдещите бизнес условия.

Въпреки че растежът може да се забави, тъй като скокът в случаите на Covid-19 отново тежи върху икономиката, все още слабите материални запаси, съчетани със солидно търсене на стоки, ще продължат да подпомагат индустрията.

Дори и с последното подобрение, производственият индекс на Фед остава с около 3,6% под нивото си от февруари. Заетостта в сектора се е подобрила за седми пореден месец.

Производството на комунални услуги е спаднало с 4,3% през ноември при по-ниско от обичайното търсене поради по-високите температури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още