Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Промишленото производство в САЩ расте през юли, но е под нивата преди пандемията

Ръстът е подкрепен от производството на моторни превозни средства

Промишленото производство в САЩ расте през юли, но е под нивата преди пандемията

Снимка: Bloomberg L.P.

Американското промишлено производство е нараснало повече от очакваното през юли, подкрепено от ръста на производството на моторни превозни средства, въпреки че активността е останала под връхната точка преди пандемията от COVID-19, предава Ройтерс.

Федералният резерв съобщи в петък, че промишленото производство е нараснало с 3,4% миналия месец, след като напредна със 7,4% през юни. Третият пореден месец на ръст оставя промишленото производство на около 8% под нивото му през февруари. Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че то ще се повиши с 3% през юли.

Още по темата
Въпреки че бизнесът отново работи новите случаи на коронавирус продължават да се разпространяват в страната, което ограничава търсенето. Промишленото производство, което съставлява 11% от американската икономика, изпитваше затруднение преди пандемията, тъй като стана жертва на търговската война на администрацията на Тръмп в Китай.

По-ниските цени на петрола на фона на свиването на световната икономика заради натиска на коронавируса също намаляват разходите на производителите на петрол за сондиране и оборудване за петролни проучвания. Разходите на бизнеса за оборудване са намалели за пето поредно тримесечие, най-дългата негативна серия от 2016 г. насам.

Производството на моторни превозни средства и автомобилни части е нараснало с 28,3% през юли, след като се ускори със 118,3% през юни. Ръст има и при машините, компютрите и електрониката, както и при електрическото оборудване, домакинските уреди и компоненти.

Ръстът на промишленото производство наред със скока с 3,3% при комуналните услуги и с 0,8% в минната индустрия са тласнали индустриалното производство към ръст от 3% през юли. Той следва скока с 5,7% през юни.

Усвоените мощности от промишления сектор – мярка за това с каква пълнота компаниите използват ресурсите си, са нараснали с 2,3 процентни пункта до 69,2% през юли. Цялостното усвояване на мощности за индустриалния сектор се е увеличило с 2,1 процентни пункта до 70,6%. Това е с 9,2 процентни пункта под средното ниво между 1972 и 2019 г.

Ръководителите на Фед обичайно следят мерките за усвоените мощности, тъй като ги смятат за сигнали колко застой остава в икономиката – още колко пространство има растежът преди да стане инфлационен.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Чехия се отклонява от курса на Европа за разхлабена парична политика