IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в САЩ расте за шести пореден месец

В същото време продажбите на дребно регистрират най-бавното си покачване от шест месеца насам

18:37 | 17.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американското промишлено производство е нараснало със стабилен темп през октомври, който е шестият пореден месец на скок в момент, когато заводите продължават да се възстановяват от блокадите, наложени заради пандемията по-рано тази година, предава Bloomberg.

Производството на заводите е нараснало с 1% спрямо предходния месец, отговаряйки на средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg. Това се случва след ревизирането към повишение на увеличението с 0,1% през септември, сочат данни на Федералния резерв. Общото индустриално производство, в което влизат и производството от минната индустрия и комуналните услуги, е скочило с 1,1% през октомври след спада с 0,4% месец по-рано. Промишлено Промишлено

Ръстът на заводското производство през октомври е широко базиран с повишение на производството на потребителски стоки, бизнес оборудване и строителни консумативи, което показва стабилен старт на четвъртото тримесечие. Докато производството продължава да се подобрява на фона на малки наличности и стабилно търсене, нарушаването на веригите за доставка и намаляването на капиталовите инвестиции остават предизвикателство за индустрията.

„Ускоряването на промишленото производство през октомври показва, че след като изоставаше от по-широкото възстановяване през последните шест месеца, заводският сектор сега наваксва част от изгубения терен“, коментира Майкъл Пиърс, старши икономист за САЩ в Capital Economics. „Тъй като нивата на наличностите все още са ниски, очакваме производството да продължи да расте през идните месеци, дори възстановяването на потреблението да забуксува“, допълва той.

Въпреки подобрението миналия месец индексът на Фед за промишлеността остава с около 5% под нивото му от февруари.

В същото време заетостта и средните отработени часове в сектора също са нараснали през октомври, показа месечният доклад за работните места на правителството.

Усвояването на промишлени мощности е нараснало до 71,7% спрямо 71% месец по-рано, а общото усвояване на мощности, включително заводи, мини и комунални услуги, е скочило до 72,8% спрямо 72%. Въпреки подобрението през последно време общото равнище на използваните мощности в заводите е под 76,9%, регистрирани през февруари. Неизползваните мощности натежават върху корпоративните печалби, тъй като капиталът остава нереализиран в пълна степен.

Производството на моторни превозни средства и на автомобилни части е спаднало за трети пореден месец. Фабричното производство без автомобилната продукция е нараснало с 1,1%. Производството в сектора на комуналните услуги е скочило с 3,9%, а ръстът на търсенето на електроенергия е компенсирал спада в добива на природен газ.

Производството в минната индустрия е намаляло с 0,6% след ръста от 1,2% месец по-рано.

Други данни, публикувани от министерството на търговията, показаха, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали през октомври с най-бавния си темп от шест месеца насам, което показва, че потребителите стават по-колебливи на фона на засилването на пандемията и липсата на нови федерални стимули, предава Bloomberg

Стойността на всички продажби е нараснала с 0,3% спрямо предходния месец, когато тя беше ревизирана към понижение до скок от 1,6%. Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за ръст от 0,5%. След изключването на автомобилите и бензина продажбите са се увеличили с 0,2% спрямо прогнозирания скок от 0,6%. Продажби Продажби

Забавянето на инерцията в разходите на потребителите, които съставляват две трети от икономиката, показва, че ръстът може да се забави още повече след рекордния скок на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие. Ноември и декември може да се окажат по-трудни заради повторното налагане на ограничения от щати и градове за хранене в затворени пространства и за бизнеса от неосновна необходимост с цел овладяване на коронавируса. В същото време надеждите за допълнителни фискални стимули тази година намаляват, а политическата несигурност натежава върху политиката на правителството.

Осем от 13-те големи категории отчитат спад на продажбите на дребно начело с дрехите и спортните стоки и магазините за хоби. Търговците на дребно извън физическите магазини, включително онлайн търговци като Amazon, регистрират най-големия ръст от 3,1%.

Ресторантите и баровете регистрират първия си спад след първоначалния срив през април, породен от пандемията. Това е знак, че по-студеното време кара хората да се въздържат от хранене навън, което задържа много бизнеси над водата през лятото.

Макар че продажбите на дребно са нараснали с 5,7% на годишна база, редица категории остават доста под нивата преди пандемията, включително бензиностанциите, магазините за дрехи и ресторантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още