IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Хонконг са най-голямата заплаха за световните пазари

Ако ситуацията в Хонконг ескалира и се стигне до китайска военна намеса, тогава за САЩ би било почти невъзможно да сключат търговска сделка с Китай

19:05 | 28.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продължаващите граждански вълнения в Хонконг са най-голямата геополитическа заплаха за глобалните пазари, каза Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg, цитиран от CNBC.

Шмидинг заяви, че най-лошият сценарий е "доста ясен", след като президентът Доналд Тръмп подписа два законопроекта в подкрепа на протестиращите в Хонконг.

Този ход отново засили напрежението между Вашингтон и Пекин,тъй като китайското министерство на външните работи обвини САЩ в„зловещи намерения“.

„Ако ситуацията в Хонконг ескалира и се стигне китайска военна намеса, тогава за САЩ би било почти невъзможно да сключат търговска сделка с Китай - дори и сделка от първа фаза. Тогава би било почти невъзможно за ЕС да се справи с глобалния индустриален спад, причинен от търговското напрежение".

САЩ и Китай водят преговори за търговска сделка от първа фаза от октомври, която трябва да бъде първата стъпка към по-всеобхватно споразумение. То трябва да сложи край на продължителната търговска война между двете най-големи икономики в света. Пазарите преминават през месеци на нестабилност на фона на върховете и спадовете в търговски преговори между Китай и САЩ.

Въпреки че Шмидинг предупреди за опасностите от ситуацията в Хонконг, той отбеляза, че е малко вероятно най-лошият сценарий да се осъществи.

„Досега поведението на Китай в Хонконг предполага, че Пекин ясно осъзнава риска и съдейки по събитията досега, все още счита за приоритет запазването на собствената си икономика от спад заради продължителната търговска война“, обясни той.

„Не мисля, че подписването на законопроекта от президента Тръмп наистина ще има значителен ефект“, добави Шмидинг. „Ние знаем, че между САЩ и Китай, и Китай и западния свят съществуват различия що се отнася до правата на човека и до демокрацията и тази разлика няма да бъде заличена", каза той.

Антиправителствените протести в Хонконг продължават вече над пет месеца. Демонстрациите, които все по-често са съпътствани от насилие, доведоха до рецесия на икономиката на автономния град и до все по-голямо присъствие на китайски военни части на територията на града.

Законопроектите на Тръмп ще изискват ежегодно удостоверяване на автономията на Хонконг и ще забранят продажбата на боеприпаси, включително сълзотворен газ и гумени куршуми на полицията в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още