IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противно на глобалните тенденции швейцарците предпочитат плащанията в брой

В началото на 2016 г. Швейцария въведе лимит на сумата, която едно лице може да плати в брой при една трансакция – 100 хил. франка

16:17 | 09.01.17 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Неотдавна Том О’Хара влиза в автокъща в Понте Треса, Швейцария и плаща в брой еквивалента на 13 хил. долара за Porsche Boxter от 1999 г. Това е само една от трите коли, за които О’Хара, бивш американски и настоящ швейцарски гражданин, плаща в брой през 2015 г., разказва Wall Street Journal.

“Може да го направите и с банков трансфер, но повечето хора просто теглят парите и ги носят в брой”, казва 57-годишният електроинженер.

Швейцарците обичат кеша и редовно плащат в брой малки и големи суми. Афинитетът към парите в брой изглежда не стихва и се противопоставя на глобалната тенденция към все по-малко кеш и към електронни плащания, с които по-добре може да се проследят евентуални измами.

В началото на 2016 г. Швейцария се поддаде на натиска от страна на международните организации за борба с прането на пари и въведе лимит на сумата, която едно лице може да плати в брой при една трансакция, без да се изискват допълнителни документи – 100 хил. франка (около 97,7 хил. долара)

За сравнение - в Испания този тава е около 2 600 долара, а във Франция – едва 1 050 долара.

В доклад от декември базираната в Париж Работна група за финансови действия срещу прането на пари (Financial Action Task Force) заяви, че лимитът в Швейцария е много висок, дори и за Швейцария.

Експертите посочват редица причини, поради които швейцарците толкова много обичат парите в брой. Страната е сравнително сигурна и грабежите са рядкост. Освен това преобладават малките населени места, където плащанията се осъществяват лице в лице, и е полезно да имаш пари в брой под ръка.

Стойността на банкнотите и монетите в обращение на глава от населението е 9 214 долара през 2015 г. в Швейцария. В САЩ например тази стойност е 4 433 долара, а в еврозоната – средно 3 571 долара, показват данни на Банката за международни разплащания.

Кристиян Вайс, който отговаря за колекцията банкноти и монети в Швейцарския национален музей, казва, че швейцарците предпочитат парите в брой, дори когато пътуват в чужбина. Все пак от 1990 г., когато 90% от парите, използвани в Швейцария, са в брой, има значителен спад. „През 2015 г. този дял е 60%“, посочва Вайс.

WSJ отбелязва още, че банкнотите с голям номинал (1000 франка) улесняват носенето на големи суми пари в брой.

Банкнотите с голям номинал в обращение се повишават, показват данни на централната банка в Швейцария. През октомври миналата година те достигат 45,4 млрд. франка, което е 6% повишение на годишна база. Употребата на банкноти от хиляда франка обикновено скача през декември.

Това контрастира с нарастващия скептицизъм към кеша в други държави, където властите се опитват да преборят корупцията, фалшифицирането и прането на пари. През ноември например Индия обяви планове да извади от обращение 90% от банкнотите.

През май Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че ще спре печатането на банкноти от 500 евро заради опасения, че подпомагат незаконни дейности.

В САЩ например всеки който приеме плащане в брой над 10 000 долара, трябва да попълни документ за Службата по приходите и да идентифицира кой е направил поръчката.

Министерството на финансите в Швейцария защитава високия таван за плащанията в брой. „Засега смятаме, че е адекватно“, заявява говорителка на ведомството и допълва, че самото съществуване на таван е много деликатна тема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Да, чудесно! Излиза, че те защитават парите като посредник в стопанският живот , а не като най-мощният инструмент на политиците за манипулиране на обществото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Спират ги защото няма как да ги следят и контролират. Плановата икономика е мечта за банкери и властници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Малоумният си ти. Стандартен подход за пране на пари е чрез кредити. Така не доказваш произход, а просто трябва да играеш с банката, която да ти даде добър рейтинг срещу грешно оценен залог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Какво стана с нашия любим свободен пазар. Защо отнемат правото на хората да си плащат в кеш, брой или на ръка. Като гледам P&L-ите на банките май забраните добре работят за тях, повече приходи от такси. Като ми забраняват да се разплащам кеш да забранят и банковите такси по разплащанията, а то 50 ст. тук, 90 ст. там. Голям бизнес пада. Кой пробутва всички тези забрани? А това, че плащанията по банков път спирали корупцията е голям виц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Тъмни сделки само с пари в брой се правят. Доста наивен народ има да си мисли че картите стават за тази цел гледам - корумпирания ще ходи по банкомати да го снимат сигурно или пък задължително ще ги харчи ? Може ако има жълта книжка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 2
scott
преди 7 години
кредитната карта има и една ОЩЕ ПО-ВАЖНА ФУНКЦИА от гледна точка на банката.Да подхлъзне средномощниа платец към бездната на бедността и задължениата. Леко, безусетно му предоставя ИЗЖИВАЯВАНЕ, след което бедниа картодържател плаща за едно и също нещо по 3 пъти. Като стойност, като лихва при просрочие и като лихви при рефинансиране. Се ено на обикновен двигател му надуваш турбото. ТРОЙНО БВП, БАНКИТЕ ПРЕЯЖДАТ, ЮЗЪРИТЕ УМИРАТ. АМА ТОВА ВИЗА НИКОГА НЕМА ДА ГО КОМЕНТИРа... ШЕ КАЖЕ: МИ ТОЙ ПОТРЕБИТЕЛЪ Е С ОБЯСНЕНИ РИСКОВЕ. Ама ако имаш кеш у джобата - дълга спира с кеша, а кредитната карта го отвежда далеч по-надълбоко. БИОМАСАТА *** И ЧЕСТИТА ВИЗА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 21 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Към коментар #3---------------------------------КЕШ= РАВНО НА КОРУПЦИЯ-------------------------Ха, ха ха. За корупцията няма нищо по-удобно от кредитните и дебитни карти. Няма защо на корумпираният политик да му се носят куфарчета с банкноти, след като една карта много по-лесно, по-бързо и далеч по-удобно върши точно същата работа. В това отношение спокойно можем да кажем, че кредитните карти са създадени за корупция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
"man is still as he was: is still brutal, violent, aggressive, acquisitive, competitive, and he has built a society along these lines." --------Добре го е казал за хората този по-умен от нас човек. Точно затова не искаме да даваме власта НАД НАС в ръцете на други хора, особенно банкери, едри корпорации и управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Точно така, комунизЪма няма да върне никога, безкешово общество няма да има никога....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 28 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Афинитетът към парите в брой изглежда не стихва и се противопоставя на глобалната тенденция към все по-малко кеш и към електронни плащания, с които по-добре може да се проследят евентуални измами.========Шедоьовар на това което накратко го наричаме йезуитщина. Не ми се прави разбор на скритите внушения с цел настройване по "правилени" начин на мисленето ни. Само ще отбележа, че за да откриваш ЕВЕНТУАЛНИ измами, тряба да следиш ВСИЧКИ плащания и да правиш СКРИНИНГ. Този който държи в ръцете си следенето на ВСИЧКИ разплащанив, държи ВСЕКИ в ръцете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още