Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Противоепидемичните мерки в Китай свиха активността в сектора на услугите

Индексът на мениджърите по поръчките в услугите е записал втория си най-лош спад в историята

Противоепидемичните мерки в Китай свиха активността в сектора на услугите

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Активността на китайските фирми в сектора на услугите се е понижила през април с втория си най-бърз темп в историята, след като строгите противоепидемични мерки и блокирания, въведени в страната, доведоха до рязко свиване на новия бизнес и заетостта, пише Ройтерс.

Още по темата

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin в сектора на услугите е спаднал до 36,2 пункта през април - това е било второто най-ниско ниво, откакто се води статистиката от ноември 2005 г. За сравнение - през март показателят се е равнявал на 42 пункта, а през февруари 2020 г., в началото на пандемията, той бе на ниво от 26,5 пункта.

Границата от 50 пункта разделя растежа от понижението на месечна база.

Песимистичният резултат, който се фокусира повече върху малките фирми в пристанищните региони, е в съответствие с официалната статистика, която показа най-бързото влошаване в сектор, отговарящ за около 60% от икономиката и за около половината от работните места в градските региони.

Подиндексът за нов бизнес е бил на ниво от 38,4 пункта, отново второто най-ниско равнище, което месец по-рано е било 45,9 пункта. Фирмите отчитат, че въвеждането на строгите противоепидемични мерки, за да се ограничи разпространението на омикрон щама, е натежало на потреблението в началото на второто тримесечие.

Общият PMI индекс за април, обединяващ данните за производствения сектор и този на услугите, е бил на ниво от 37,2 пункта спрямо равнище от март от 43,9 пункта.

Още по темата

Статистиката показа още, че заетостта се е свила за четвърти пореден месец през април, въпреки че понижението е било минимално спрямо това в активността.

Към вторник 43 китайски града са под частично или пълно блокиране, или са въвели мерки на база квартали, според Nomura.

Развитието на пандемията в Китай е един от основните двигатели на нагласите на финансовите пазари, сред които и този на суров петрол. Ограничителните мерки предизвикват опасения относно търсенето сред инвеститорите, тъй като Китай е най-големият вносител на "черно злато".

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ: Домакинствата може да издържат на лихвени равнища до 5%