Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Проучване: Икономическият ръст на Китай ще се забави до 6,2% през 2019 г.

Въпреки финансовите стимули на Пекин втората по големина икономика в света ще продължи да се забавя и през 2020 г., предупреждават анализатори

Проучване: Икономическият ръст на Китай ще се забави до 6,2% през 2019 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият ръст на Китай се очаква да се забави до най-бавния си темп от близо 30 години до 6,2% през 2019 г., тъй като спада при търсенето оказва натиск върху активността въпреки финансовата подкрепа на Пекин, показва проучване на Ройтерс.

Прогнозата на икономистите, анкетирани от Ройтерс, е малко по-песимистична от предишното проучване от януари, което предвиждаше ръстът на китайската икономика да достигне ниво от 6,3%. 

Още по темата

Въпреки че втората по големина икономика в света показва признаци на възстановяване напоследък, анализаторите предупреждават, че е прекалено рано да се каже дали сегашният импулс ще бъде стабилен.

Политиката на финансови стимули, която предприе Пекин, изглежда по-сдържана, отколкото при предишните забавяния, което може да означава по-плавно възстановяване.

Повече от 88-те институции, взели участие в проучването, не очакват икономическият растеж да се ускори над сегашните ниски стойности преди края на годината, тъй като по-свободните парични условия и фискалните стимули отнемат време да проникнат в икономиката и да съживят вътрешното търсене.

„Очакваме икономиката да се забави още през второто тримесечие, тъй като износът вероятно ще остане под натиск, тъй като условията при световното търсене се влошават и пазарът на имоти остава в низходящ цикъл, докато продължаващата слаба консумация при дълготрайните стоки спира ръста при търсенето“, смята Тин Лу, старши икономист за Китай в Nomura.

Прогнозата за икономически ръст за цялата година от 6,2% остава в рамките на целта на Пекин от 6,0-6,5%, но бележи най-слабия темп на растеж, който Китай регистрира от последните 29 години, като отчита допълнително забавяне от 6,6% през 2018 г. и 6,8% през 2017 г.

Икономическият ръст през 2020 г. вероятно ще се охлади допълнително до 6,0%, показва проучването.

Многогодишните регулаторни кампании за ограничаване на кредитните рискове и замърсяването възпрепятстват новите инвестиции, като в същото време търговската война със САЩ, която продължава вече година, оказва негативно влияние върху китайските износители.

Ръстът за първото тримесечие на годината отчита забавяне до 6,3% спрямо година по-рано, подобно на предишното проучване, от 6,4% през последното тримесечие на 2018 г. - най-бавният темп от световната финансова криза насам.

Очаква се Китай да публикува данните за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие на годината и за икономическата активност през март на 17 април.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Австралийската централна банка сигнализира за понижение на лихвите през юни