IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване: Износът на Китай за септември се понижава с 3%

Китай може би ще трябва да подготви нови мерки за стимулиране на икономиката, ако се стигне до ново повишаване на митата на САЩ

09:37 | 11.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският износ вероятно се понижава с малко по-бързи темпове през септември, тъй като по-слабото глобалното търсене и американските мита оказват своето негативно влияние, докато вносът се свива за пети пореден месец, което предполага, че натискът върху икономиката на страната се увеличава, показа проучване на Ройтерс.

Допълнителните митнически действия, които САЩ предприеха срещу Китай, трябва да влязат в сила на 15 октомври и 15 декември, освен ако двете страни не успеят да се споразумеят за понижаване на напрежението около търговската война и нейното прекратяване по време на преговорите във Вашингтон тази седмица.

Надеждите за някаква, макар и частична сделка, растат, като подобен развой поне ще забави планираното повишение на американските мита през следващата седмица. Но дори и да стане така, въздействието на предходните мерки ще продължи да оказва негативно влияние върху производителите. 

Износът на Китай за септември се е понижил с 3% спрямо година по-рано, сочи средната оценка на 28 икономисти в анкетата, направена от Ройтерс.

Миналият месец бе белязан от поредната ескалация в търговския спор между двете най-силни икономики в света, като Вашингтон започна да събира 15-процентни мита върху стоки на стойност 125 млрд. долара, докато Пекин отвърна с репресивни данъци.

Анализаторите в голяма степен приписват мрачната прогноза за китайския износ на отслабването на глобалното търсене и избледняването на така наречения „ефект на предварително запасяване“. Някои китайски компании се втурнаха да изпращат стоки до САЩ преди крайния срок за налагане на мита през септември, което се отрази върху данните за юли и август.

Fitch Ratings заяви в скорошен доклад, че очаква експортно ориентираните китайски технологични компании да останат под натиск, тъй като клиентите им изместват своите вериги за доставки далеч от Китай.

Отслабване на вътрешното търсене

Междувременно вносът вероятно ще продължи тенденцията на свиване и през септември. Експертите очакват той да се понижи за пети пореден месец - с 5,2% спрямо година по-рано, след като през август от чете спад от 5,6%.

„Сегашното понижение при вноса може да се обясни само отчасти с по-ниските цени на стоките. Всъщност вносът на високотехнологични продукти и други стоки се забавя дори по-рязко, отколкото този на основните промишлени стоки ", коментират анализатори от Capital Economics.

Пазарните експерти очакват икономическият растеж да се охлади допълнително през това тримесечие от близо 30-годишния минимум от 6,2%, достигнат през април-юни, и добавят, че е необходима нова политическа подкрепа, особено ако американските мита продължат да бъдат налагани и повишавани през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още