IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване на Фед за Филаделфия разкри най-големия ценови ръст от 40 години насам

Проблемите при веригите на доставка, нарастващият натиск върху заплатите и високите разходи за суровини карат компаниите да увеличават цените

19:35 | 20.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлационният натиск се засилва още повече, тъй като компаниите се очаква да наложат по-високи цени и да увеличат заплащането на работниците, сочи регионален доклад на Федералния резерв на САЩ.

В последното си проучване на фабриките във Филаделфия, направени между 10 и 17 май, Фед става ясно, че нарастващите производствени разходи на производителите спомагат за повишаване на индекса на цените през май до най-високото му ниво от 40 години насам, съобщава Bloomberg.

Проблемите при веригите на доставка, нарастващият натиск върху заплатите и високите разходи за суровини могат да помрачат маржовете на печалба, което кара компаниите да увеличават цените. Изследването на Фед показва, че дружествата ще повишат цените на своите продукти с 5% през следващата година спрямо прогнозата от 3 на сто, направена през февруари, което допълнително засилва притесненията относно ускоряващата се инфлация.

фед1 фед1

Близо 77% от фирмите отчитат увеличение на разходите за входящи ресурси, докато нито една компания не отчита спад.

Проучването на клона на Фед във Филаделфия показва, че дружествата очакват заплатите да нараснат с 4% през следващата година, което е повече от 3-те процента, прогнозирани през февруари.

Междувременно индексът на неизпълнените поръчки се повишава до най-високото си ниво от 1973 г. на фона на продължаващите ограничения на капацитета, подчертавайки низходящите ефекти и спънките пред възстановяването на производството.

фед2 фед2

Показателят на производствената активност в региона на Фед Филаделфия се понижава през май до 31,5 пункта от 48-годишния връх, отчетен през предходния месец. Данните предполагат, че фабричната активност остава стабилна.

Докладът също така показва, че заетостта в производството продължава да се увеличава в региона. Около една четвърт от фирмите отчитат по-висока заетост.

фед3 фед3

Тъй като ограниченията в предлагането затрудняват компаниите да отговорят на търсенето, те намаляват материалните си запаси. Правителствен доклад от миналата седмица показа, че съотношението на запасите спрямо продажбите на всички дружества е спаднало до най-ниското си ниво от 1980 г.

Тези цифри предполагат, че производството ще бъде засилено през следващите месеци, при условие че недостигът на суровини и материали започне да намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още