IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучванията на производствената активност в Китай показват слаби подобрения

Официалният индекс на мениджърите по поръчките PMI се покачва през септември до 49,8 пункта, което е повече от регистрираните през август 49,5 пункта

08:54 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Извършените проучвания на активността на китайската промишленост отчитат плахи сигнали на подобрение през септември, тъй като вътрешното търсене се е повишило, но анализаторите смятат, че този ръст ще се окаже краткотраен, тъй като пазарът на имоти се охлажда, а напрежението в търговията между Пекин и Вашингтон се задържа, съобщава Ройтерс.

Слабите данни от производствения сектор на Китай подкрепят пазарните очаквания, че Пекин ще въведе допълнителни стимули, които да подсилят икономическите устои на страната, смекчавайки най-сериозното забавяне на втората по големина икономика в света от десетилетия, дори на фона на риска от увеличаване на дълга. 

Официалният индекс на мениджърите по поръчките PMI се покачва през септември до 49,8 пункта, което е повече от регистрираните през август 49,5 пункта. Но показателят остава под границата от 50 пункта, разделяща ръста от свиването.

Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха този индекс да остане без промяна през септември.

Проучване на частния бизнес, публикувано в понеделник, показва, че растежът на производствената активност неочаквано се увеличава, достигайки 19-месечен връх, до 51,4 пункта през септември. До голяма степен това се дължи на растежа на вътрешните поръчки, стимулирани от започналите мерки за държавна подкрепа.

Но икономистите предупредиха, че възстановяването вероятно е неустойчиво и прогнозират продължаване на икономическата слабост.

„Вярваме, че PMI индексът може да се понижи отново, забавянето на растежа може да възвърне своите темпове и (финансовите) пазари вероятно ще станат по-нестабилни през следващите месеци“, отбелязват икономистите от Nomura.

Наскоро Nomura понижи прогнозата си за растеж за Китай през третото тримесечие до 5,9%, а прогнозата си за четвъртото тримесечие - до 5,8% от 6,2%, отчетени през второто тримесечие. Като основна причина за понижените перспективи Nomura посочи продължаващото напрежение около американските мита, забавянето на индустриалното производство и възможността инвестициите в строителството и пазара на недвижими имоти да се стопят.

Общото количество нови поръчки отчита ръст през септември за първи път от пет месеца, но това покачване е незначително.

Освен това търсенето при износа остана слабо, като поръчките спадат за 16-ти пореден месец, макар и с по-меки темпове.

През септември производството нарасна с по-бързи темпове, което се дължи на ръста на новите поръчки. Производството в хранително-вкусовата промишленост, текстилната индустрия, специалното оборудване и електрическите машини регистрират ръстове.

Проучванията на активността бяха предшествани от неочаквано слабите данни за август, които показват, че растежът на промишленото производство се понижава до най-слабото си ниво от 17 години и половина, докато дефлацията при производствената дейност се задълбочава.

Китайската централна банка намали размера на резервите на местните кредитори седем пъти от началото на 2018 г., за да освободи повече средства за кредитиране. Китай също така намали новия си основен лихвен процент върху кредитите през септември за втори пореден месец.

Анализаторите отбелязват, че облекчаването на паричната политика е било по-предпазливо, отколкото при минали спадове, вероятно поради притесненията за нарастващия дълг и финансовите рискове, особено онези, засягащи пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още