IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичният дълг във Великобритания достигна рекордно ниво

Най-новата прогноза на британската служба за бюджетна отговорност сочи, че заемите за цялата фискална година ще нараснат до почти 19% от БВП

11:07 | 25.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британските публични заеми нараснаха до 35,920 милиарда паунда (45,8 милиарда долара) през август, което рекордно висока стойност за месеца, макар и под пиковете, достигнати по-рано през финансовата година, предаде Ройтерс.

За първите пет месеца на фискалната година публичните заеми са достигнали рекордните 173,7 милиарда паунда, изпреварвайки общия годишен обем в пика на финансовата криза.

Най-новата прогноза на британската служба за бюджетна отговорност сочи, че заемите за цялата фискална година ще нараснат до рекордните 372 милиарда паунда, което се равнява на 18,9% от брутния вътрешен продукт. Това съотношение не е наблюдавано от Втората световна война насам.

Нетният дълг на публичния сектор през август достигна 2,024 трилиона паунда, или 101,9% от БВП, което е най-високият дял от фискалната 1960-1961 година.

Великобритания претърпя най-големия икономически удар сред икономиките на Г-7 от коронавируса през второто тримесечие на тази година, като БВП на страната се срина с 20%, а от Английската централна банка изчисляват, че през третото тримесечие показателят ще бъде с около 7% под нивата си отпреди кризата.

Финансовият министър Риши Сунак обяви плановете си в четвъртък за намаляване на подкрепата за служителите, въпреки че според него засега фокусът трябва да бъде върху възстановяването на растежа, а не върху дългосрочните публични финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Сегашните държавни дългове са последица от неправилно емитиране на пари. Парите от държавните дългове са необходими за плащане на щети от грешката на централната банка.Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка. Новите държавни дългове са потребни за плащане на нови щети от грешката на централната банка.Вариантите са два:Първи: При неправилно емитиране на пари е с увеличени щети. На правителството са необходими са нови дългове за да плаща щети от грешката на централната банка.Втори: За устойчиво спасение от щети е необходимо подобрено емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още