IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи ръст на японското индустриално производство от 3 месеца

Продажбите на дребно обаче отчитат втория си пореден месец на спад

09:37 | 26.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Промишленото производство в Япония нарасна през януари за първи път от три месеца благодарение на засилването на глобалното търсене в знак за завръщане към ръста на икономиката, която все още се стреми да се отърси от последиците от пандемията.

Продажбите на дребно, ключов показател на потребителските разходи, отчитат втория си пореден месец на спад през януари, след като спешни мерки, предприети в отговор на пандемията, засегнаха потреблението.

Официалните данни, публикувани в петък, показват, че фабричната продукция се е повишила с 4,2% през януари, подсилена от рязкото нарастване на производството на части за електрониката и машини с общо предназначение, както и по-слабо увеличение на производството на автомобили.

„Производителите ще продължат да увеличават продукцията в близко бъдеще, стига да няма голям шок“, казва Таро Сайто, изследовател в института NLI.

Въпреки че икономическият растеж вероятно ще бъде отрицателен през първото тримесечие, силата в производството би компенсирала негативното въздействие на извънредно положение, което засяга предимно сектора на услугите, каза той.

Увеличението на производството, последвало спада от 1,0% през предходния месец, до голяма степен съответства на прогнозата за ръст от 4,0% в анкета на икономистите на Ройтерс. Производителите, анкетирани от Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (METI), очакват производството да нарасне с 2,1% през февруари, последвано от спад от 6,1% през март.

Правителството запази своята оценка на индустриалното производство непроменена, заявявайки, че то се увеличава.

Фабричната продукция спадна през ноември и декември, тъй като възстановяването на производството на автомобили бе прекъснато на фона на отслабване на глобалното търсене, но оттогава силното търсене на оборудване за производства и електронни стоки помага за промяна на ситуацията.

И все пак някои анализатори се притесняват, че икономическото възстановяване на Япония ще остане сдържано заради по-слабите условия у дома и тъй като мерките за блокиране, предприети по целия свят за ограничаване на кризата с COVID-19, особено в Европа, ще продължат да тежат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още