IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите в САЩ са открили рекорден брой нови работни места през август

Промишленото производство пък отново е започнало да нараства през септември въпреки урагана Флорънс

20:12 | 16.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работодателите в САЩ са открили през август най-много нови работни места от двайсет години, а наемането също е достигнало рекордно равнище - поредно доказателство, че компаниите усилено увеличават персонала си на фона на солидния икономически растеж, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министерството на труда съобщи, че новооткритите места са се увеличили с 0,8 процента до 7,14 милиона - най-високото равнище от декември 2000 година. Това е и много повече в сравнение с безработните, които миналия месец са били 6,2 милиона.

Броят на незаетите работни места надхвърля този на безработните за пети пореден месец. Наемането е стабилно, което е намалило безработицата до близо 50-годишен минимум от 3,7 процента. Голямото търсене на работна ръка при по-малкия брой хора без работа може да накара компаниите да увеличат заплатите в близките месеци.

Други данни публикувани днес, показаха, че промишленото производство в САЩ отново е започнало да нараства през септември въпреки отражението на урагана Флорънс, предаде Асошиейтед прес.

Федералният резерв (Фед) съобщи, че промишленото производство, включващо заводите, мините и комуналните услуги, е нараснало с 0,3 на сто миналия месец, което е четвърто поредно увеличение. Според Фед ураганът Флорънс е намалил производството през септември с по-малко от 0,1 процентен пункт.

В заводите производството се е покачило с 0,2 на сто, най-вече в автомобилостроенето и дървообработващата промишленост, а в мините - с 0,5 на сто.

Показателят за комуналните услуги е останал непроменен миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още