IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на американската икономика бе коригиран нагоре до 1,4%

Възходящата корекция се дължи на по-високите потребителски разходи и по-големия скок в износа

16:50 | 29.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на САЩ се е забавила по-слабо през първото тримесечие в сравнение с първоначалните оценки благодарение на неочаквано по-високите потребителски разходи и по-големия скок в износа, съобщава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с годишен темп от 1,4% вместо с 1,2%, отчетени миналия месец, заяви търговското министерство в последната си оценка, представена в четвъртък.

Това все пак е най-бавният темп на растеж от второто тримесечие на миналата година. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръстът на БВП да остане без промяна на ниво от 1,2%.

БВП за периода януари-март по принцип има склонност да се представя по-лошо спрямо останалата част от годината заради многогодишни проблеми с изчисляването на данни, които правителството се опитва да реши.

Икономическият растеж през първото тримесечие е бил подкрепен от възходяща корекция на потребителските разходи, които формират над две трети от икономическата активност в САЩ. Потребителските разходи са нараснали с темп от 1,1% спрямо предишна оценка за 0,6%. Това все пак е най-бавният темп от второто тримесечие на 2013 г.

Въпреки възходящата корекция целта на администрацията на Доналд Тръмп да ускори растежа на американската икономика до 3% остава предизвикателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още