IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на бизнес активността в еврозоната е по-слаб от очакваното през май

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI отбелязва минимален ръст до 51,6 пункта този месец от окончателното четене през април от 51,5 пункта

12:25 | 23.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Растежът на бизнес активността в еврозоната се ускорява леко през този месец, но не колкото бе очаквано, забавен от засиленото свиване в индустриалния сектор.

Миналия месец председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги намекна за възможността от оказването на повече подкрепа за изпадналата в затруднение икономика на еврозоната, ако забавянето ѝ се задържи, а данните от четвъртък по всяка вероятност ще увеличат тревогите на банкерите.

Предварителните данни за общия индекс на мениджърите по поръчките PMI, който се смята за добър показател за състоянието на икономиката, отбелязва минимален ръст до 51,6 пункта този месец от окончателното четене през април от 51,5 пункта – под средната прогноза в проучване на Ройтерс за 51,7 пункта.

Въпреки това индикаторът е над прага от 50 пункта, който разделя свиването от растежа.

„Можем да оставим надеждите за по-силен растеж през второто тримесечие. Икономиката се намира в много слаб период“, посочва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit.

Според него данните сочат за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,2% през това тримесечие, по-слабо от прогнозите на Ройтерс за 0,3% от миналия месец.

Лекото увеличение на общия индекс се дължи от части на изпълнението на стари поръчки на фабриките, като измерителят, който отчита заводската активност достигна 49 пункта от 48 месец по-рано.

В същото време ръководствата на заводите изглежда стават все по-песимистично настроени, като намаляват нивото на персонала си за първи път от август 2014 г. насам. Индексът на заетостта се понижава до 49 пункта от 50,7 пункта.

По думите на Уилямсън данните за индекса на мениджърите по поръчките в промишлеността показват, че секторът ще отнеме 0,1-0,2 процентни пункта от икономиката, която в момента получава тласък от сектора на услугите.

Растежът при услугите на свой ред също се забавя, като предварителните данни показват, че индексът PMI спада до 52,5 пункта от 52,8 пункта, като и тук данните са под прогнозите на Ройтерс за 53 пункта.

В най-голямата икономика в ЕС ситуацията не е много по-различна. Доверието на бизнеса се влошава повече от очакваното през май – пореден сигнал, че икономиката в Германия забавя темпа след стабилния растеж в началото на годината.

Индексът на института Ifo за бизнес климата спада до 97,9 пункта от 99,2 пункта предходния месец при прогнози на Ройтерс за 99,1 пункта.

„На германската икономика все още ѝ липсва инерция“, заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст.

Колкото до промишлеността, индексът на мениджърите по поръчките PMI в Германия спадна минимално до 44,3 пункта от 44,4 пункта през април – пети пореден месец, в който индикаторът е под прага от 50 пункта. В сектора на услугите също се отбелязва понижение на индекса до 55 пункта от 55,7 пункта предходния месец.

Въпреки това са налице знаци, че най-лошото може би вече е свършило за германската промишленост, видими най-вече при по-бавното свиване на производството, новите поръчки и продажбите за износ, става ясно от данните.

Така общият индекс PMI за страната успя да се възстанови до 52,4 пункта – тримесечен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още