IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на бизнеса в еврозоната се забавя леко

Оптимизмът обаче все пак се е оттласнал леко от 23-годишното дъно, отбелязано през август

13:03 | 21.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Ръстът на бизнеса в еврозоната отново се забавя през септември, което е нов сигнал, че инерцията във валутния блок е задминала пика си. В същото време оптимизмът все пак се е оттласнал леко от 23-годишното дъно, отбелязано през август, съобщава Ройтерс, позовавайки се на ново проучване.

Макар че забавянето е малко по-остро от очакванията, ръстът остава стабилен, а компаниите са успели да повишат цените си, коментират мениджърите по поръчките. Това предлага известно успокоение на централните банкери от Европейската централна банка.

Проучванията обаче подчертават разликата между услугите и производството.

Водещата индустрия на услугите в блока задминава прогнозите за липса на промяна в темпа на растеж спрямо миналия месец. Индексът PMI на мениджърите по поръчките за услугите в еврозоната на IHS Markit се повишава до 54,7 пункта от 54,4 пункта. Резултати над 50 пункта сочат разширяване.

Производителите обаче не успяха да отговорят на очакванията. Производственият индекс се е забавил до 53,3 пункта спрямо 54,6 пункта, което е доста под всички прогнози в анкета на Ройтерс, чиито медианни очаквания бяха за 54,4 пункта.

Индексът, измерващ осъщественото производство, който е част от общия PMI показател, се е понижил до 52,8 от 54,7 пункта. Това е най-ниското му ниво от май 2016 г.

„Това повдига въпроса колко дълго можеш да поддържаш силен растеж на сектора на услугите без процъфтяващ производствен сектор, особено когато толкова много компании за услуги разчитат на производителите“, каза главният икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Според данните ръстът на новите поръчки за заводите също се е забавил остро до 25-месечно дъно от 51,4 пункта от 53,0 пункта. Износът, който включва търговията вътре в блока, остава без промяна.

Според Уилямсън общият PMI, който спада през септември до 54,2 пункта от 54,5 пункта, или под медианната прогноза в анкетата на Ройтерс за 54,4 пункта, сочи за растеж на БВП от 0,5% това тримесечие.

Общият индекс за бъдещото производство, което измерва оптимизма, се е вдигнал до 61,9 пункта спрямо 23-месечното дъно през август от 61,6 пункта. Официални данни, представени в четвъртък обаче, показаха, че потребителското доверие бележи спад през септември, и то с повече от очакваното.

Днес бяха публикувани данни и за Германия и Франция.

Ръстът на германския частен сектор се е забавил повече от очакваното през септември, а изненадващият скок на активността при услугите не е достатъчен, за да компенсира острото забавяне на производството.

Предварителните данни за общия индекс PMI на мениджърите по поръчките в Германия се е понижил до 55,3 пункта от 55,6 пункта предишния месец.

Индексът, измерващ производствената активност, е спаднал до 53,7 пункта, което е най-ниското му ниво от над две години. При услугите обаче индексът е нараснал до 56,5 пункта от 55,0 пункта миналия месец.

Бизнес активността във Франция също се е разраснала с по-бавен темп от очакваното.

По предварителни данни общият индекс PMI се е понижил до 53,6 пункта от 54,9 пункта през август, което е доста под очакванията за 54,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още