IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на британската икономика през 2018 г. достигна шестгодишно дъно

Само през декември икономиката се е свила с 0,4% на месечна основа, което на свой ред е най-голямото понижение от март 2016 г. насам

13:32 | 11.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на британската икономика се е забавил през последните три месеца на годината, с което растежът за цялата 2018 г. достига най-ниското си ниво от шест години насам на фона на все по-засилващите се притеснения около Brexit.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през последните три месеца е отслабнал на тримесечна основа до 0,2% от 0,6% през предходното тримесечие. Това е в унисон с прогнозите на икономисти, допитани от Ройтерс, въпреки че е малко под оценката на Английската централна банка (АЦБ) от миналата седмица.

„БВП се е забавил през последните три месеца на годината, като производството на автомобили и на желязо бележи остър спад, а (секторът на – бел. ред.) строителството също се влошава“, посочва статистикът на британската Национална статистическа служба Роб Кент-Смит.

За цялата 2018 г. растежът се е забавил до най-ниското си ниво от 2012 г. насам, достигайки 1,4%. За сравнение, година по-рано той бе 1,8%. Износът на страната пострада вследствие на глобалните търговски тревоги, като бизнесът и частните потребители също станаха все по-предпазливи заради липсата на яснота около излизането на Великобритания от Европейския съюз след по-малко от два месеца.

Миналата седмица АЦБ сви прогнозите си за растеж през тази година с 0,5 процентни пункта до 1,2%, което на свой ред ще е най-слабият ръст от рецесията през 2009 г.

Що се отнася само до декември икономиката се е свила с 0,4% на месечна основа, което на свой ред е най-голямото понижение от март 2016 г. насам.

Според публикуваните в понеделник данни нетната търговия е загубила 0,1 процента през четвъртото тримесечие.

Бизнес инвестициите също са намалели с 3,7% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано – най-голямото понижение от първите три месеца на 2010 г. насам. Разходите на домакинствата останаха устойчиви и бележат ръст от 1,9% на годишна основа.

Като цяло бизнес инвестициите остават без значителна промяна от провеждането на референдума през юни 2016 г. насам, което според АЦБ се дължи на застой в икономическото производство.

От централната банка очакват инвестициите на бизнеса и домакинствата да се понижат през тази година, а растежът на износа да се свие наполовина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още