IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на британската икономика се е забавил през февруари

Възможно е това да е началото на продължителен период на значително по-слаб ръст, смята експерт

11:58 | 11.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Растежът на икономиката на Великобритания се е забавил през февруари, а производството и строителството са се свили, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,1% през втория месец на годината, след като през януари се е увеличил с 0,8 на сто, съобщи Националната статистическа служба (ONS) в понеденик. Икономистите очакваха резултат от 0,2 на сто. Така показателят е бил с 1,5% над нивото си от февруари 2020 г. - месецът преди избухването на пандемията от коронавирус.

Производството в страната се е свило неочаквано поради недостига на материали, който е затруднил работата на производителите на автомобили - отражение на продължаващите световни проблеми със снабдителните вериги, които може да се влошат допълнително заради войната в Украйна.

"Икономиката на Великобритания вече губеше инерция още преди руската инвазия в Украйна", заяви ръководителят на икономическото подразделение в Британската търговска камара Сурен Тиру. По думите му е възможно забавянето на растежа през февруари да е началото на продължителен период на значително по-слаб ръст.

Строителството също се е свило през втория месец на годината заради намалелите дейности по ремонт и поддръжки.

С отчетеното повишение на БВП през февруари британската икономика може да отбележи ръст от около 1% през първото тримесечие на 2022 г.

Това обаче може да е най-високото ниво за показателя, тъй като нарастващите сметки за енергия и инфлацията се очаква да нанесат безпрецедентен удар върху стандарта на живота тази година.

За да озапти покачването на цените, Английската централна банка (АЦБ) предприе серия от лихвени повишения през миналия декември. Прогнозите са регулаторът да одобри още две увеличения тази година, с което основната лихва ще достигне най-високите си нива от финансовата криза насам. Ръстът на БВП се очаква да е средно 0,3% на тримесечие през останалата част на годината.

Ръстът през февруари е отбелязан основно заради сектора на услугите, който се е разширил с 0,2 на сто. Търговията на дребно е натежала на сектора, тъй като продажбите са намалели. Износът, извън този на ценни метали, е нараснал със 7,8% след януарския спад от 20,5%.

От Националната статистическа служба обаче предупредиха, че има промяна в методологията на събиране на данните и че още е твърде рано да се изчисли ефектът от санкциите срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още