IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на БВП на Русия се забави много под прогнозите

Слабите данни биха могли да помогнат на Росстат да се отърве от скорошните критики, че публикува прекалено „розови“ икономически данни

19:07 | 17.05.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската икономика е нараснала с 0,5% през първото тримесечие, което е доста под прогнозите и означава, че експанзията е спряла след изненадващо силните резултати през миналата година, съобщава Bloomberg.

Предварителната оценка на официалната статистическа служба Росстар е под най-ниската прогноза в проучване на  Bloomberg сред 14 икономисти. Консенсусната прогноза беше за ръст на БВП от 1,2%.

Повишаването на данъка върху добавената стойност, който влезе в сила от 1 януари, натежа върху растежа. Макар последните данни да носят разочарование на Кремъл, слабите резултати могат да насърчат централната банка да възобнови понижаването на лихвените проценти на следващото заседание през юни.

„Най-вероятно централната банка ще намали лихвените проценти с една четвърт през юни“, заяви Антон Табах, главен икономист в Expert Ra.

Слабите данни биха могли да помогнат на Росстат да се отърве от скорошните критики, че публикува прекалено „розови“ икономически данни.

„Отлабването на растежа на заплатите се отрази и на разходите“, коментира Лиза Ермоленко, икономист в Barclays. Според нея може да се очаква растежът да се забави още през следващата седмица.

След коригиране на инфлацията, заплатите се оказаха в застой през февруари и март и се очаква да са се повишили само с 0,2% през април според друго проучване на Bloomberg. Продажбите на автомобили в Русия пък спаднаха с 2,7% през миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
georgi_shum
преди 4 години
Не е получил още опорките;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
ivailojelyazkov
преди 4 години
ABBA мишльок *** тук.сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още