IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на китайския износ се забави до най-ниското си ниво от 2020 г.

Вносът от Москва към Пекин е нараснал с почти 57%, което вероятно се дължи на поскъпналите суровини

11:03 | 09.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на растеж на износа и вноса на Китай се забави през април, след като въведените противоепидемични мерки свиха търсенето, ограничиха предлагането и нарушиха логистиката във втората по големина икономика в света, съобщи Bloomberg.

Растежът на китайския износ в доларово изражение се е забавил до 3,9% на годишна база през април, спрямо увеличението от март в размер на 14,7%, показват данните от митниците, публикувани в понеденик. Това е бил най-бавният темп на растеж от юни 2020 г., който едновременно е бил и по-голям от медианните прогнози сред анкетирани от медията икономисти за резултат от 2,7 на сто.

Вносът е останал без промяна миналия месец, след като през март се е свил с 0,1%. Очакванията на икономистите бяха далеч по-мрачни - за 3% понижение.

中国 中国

Статистиката за април отразява ефекта на ограниченията срещу Covid-19 върху търговията и върху производствения хъб в Шанхай, където се намира най-голямото пристанище в света и където по-голямата част от населението е под някаква форма на ограничителни мерки вече над пет седмици.

Джан Джъуей, главен икономист в Pinpoint Asset Management, смята, че ръстът на износа може да продължи да се забавя през май заради проблемите с веригите на доставки. "Един голям макро проблем е до каква степен поръчките за износ ще бъдат сменени към други възникващи пазари, като Индия и Виетнам", каза експертът.

Китайското правителство се опитва да върне производството към нормалните му темпове, но на фона на чуждестранните компании, които все още изпитват затруднения да продължат операциите си заради мерките, не е ясно каква част от Шанхай ще се върне към работа.

Вносът е бил подкрепен от поскъпналите енергоносители и суровини. Стойността на вноса на въглища е нараснала с близо 80% в първите четири месеца на годината, докато обемът на вътрешните доставки се е свил с 16%. Стойността на суровия петрол, природния газ и стоманата също се е увеличила, докато обемите са намалели.

Вносът от Русия е нараснал с почти 57%, което вероятно се дължи на поскъпналите суровини, представляващи по-голямата част от това, което Пекин внася от Москва.

Отделен доклад в понеделник показа, че активността в производството се е свила до най-ниското си ниво от февруари 2020 г., докато проблемите със снабдителните вериги са продължили да затрудняват компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още