IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на китайския износ се забавя през юли

Износът на Китай нараства с 19,3% в доларово изражение през юли спрямо година по-рано, докато вносът се увеличава с 28,1%

10:20 | 07.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на износа на Китай се забавя през юли, с което се засилват опасенията, че възстановяването на икономиката на азиатската страна се сблъсква с нови бариери през втората половина на годината, пише Bloomberg.

Износът на Китай нараства с 19,3% в доларово изражение през юли спрямо година по-рано, докато вносът се увеличава с 28,1%, съобщава митническата администрация. На фона на тези данни търговският излишък възлиза на 56,58 млрд. долара. 

Икономистите прогнозираха, че износът ще се увеличи с 20%, докато вносът ще нарасне с 33,3%.

Износът на Китай остава устойчив през първата половина на годината, като постепенното облекчаване на ограничителните противоепидемични мерки по целия свят помага за поддържане на глобалното търсене. Търговските рискове се увеличиха през последните месеци, тъй като делта вариантът на коронавируса ускорява своето разпространение в Азия, заплашвайки да прекъсне веригите на доставка в целия регион.

Екстремните метеорологични условия и местните COVID огнища са нарушили производството и корабоплаването в някои части на Китай, а рекордно високите транспортни разходи ограничават печалбите на износителите. Нарастващите цени на суровини накараха властите да преустановят част от износа и да обмислят налагането на по-високи мита за осигуряване на вътрешните доставки.

китай китай

Последните проучвания на мениджърите по поръчките показват свиване на експортните поръчки на производителите за трети пореден месец през юли. Длъжностните лица също предупредиха за забавяне на растежа на търговията през втората половина на 2021 г., като по-високата база за сравнение от преди година също влияе на прогнозите.

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) е най -големият търговски партньор на Китай през юли, следван от Европейския съюз (ЕС) и САЩ, показват митническите данни. Износът на Китай за САЩ се е увеличил с 13,4% през юли спрямо година по-рано, докато вносът от Америка нараства с 25,6%, обособявайки търговски излишък от 35,4 млрд. долара.

Ръстът на вноса остана стабилен, подкрепен от продължаващото възстановяване на вътрешното търсене и високите цени на суровините. Вносът на суровини, включително на желязна руда, суров петрол и стомана, нараства в Китай през първите седем месеца на годината. Покупките на 25 самолета през юли също помагат за растежа на вноса.

Пред нарастващите рискове за растежа, властите в Китай сигнализираха за по-целенасочена подкрепа за икономиката. Вероятно Пекин ще предприеме допълнителни мерки, за да помогне на затруднените малки предприятия, да увеличи фискалните разходи и евентуално отново да намали нормата на задължителните резерви за банките, заявиха икономисти след срещата на Политбюрото на Китайската комунистическа партия (ККП), чийто председател е президента Си Дзинпин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още