IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в САЩ през третото тримесечие е бил 4,1%

Първата оценка на американското търговско министерство сочеше растеж от 2,8%, а втората - 3,6%

17:20 | 20.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Растежът в САЩ през третото тримесечие е бил 4,1%

Икономиката на САЩ е нараснала с 4,1% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, сочи третата оценка на ръста на брутния вътрешен продукт (БВП), предават световните агенции.

Първоначално американското търговско министерство оцени, че икономиката на страната се е разширила с 2,8% за периода юли-септември. Впоследствие беше публикувана ревизия на икономическия растеж до 3,6%. Икономисти не очакваха да има промени при третата оценка.

Това е и най-бързият темп на икономически ръст от четвъртото тримесечие на 2011 г. насам, отбелязва CNN.

Данните сочат, че разходите на бизнеса и потребителите в САЩ са били по-високи, отколкото се е смятало предварително. Разходите на бизнеса през третото тримесечие са се увеличили с 4,8%, а не с 3,5%, както беше обявено по-рано. Фирмите са харчили повече за инвестиции в бизнес имоти, покупка на оборудване и на софтуер, сочат данните.

Потребителските разходи пък са записали повишение с 2% - с 0,6 процентни пункта по-високо спрямо предходната оценка. През второто тримесечие беше отчетен ръст на потребителските разходи от 1,8%.

Ръстът на износа също е ревизиран нагоре – до 3,9%, докато разходите за жилищно строителство са били по-слаби в сравнение с първоначалната оценка (10,3%, а не 13%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още