IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящата безработица в Австралия увеличава шансовете за понижение на лихвите

Трейдърите оценяват на 50% шанса да има едно понижение през юни и общо две за годината, който да изпратят основната лихва на ново рекордно ниско ниво от 1%

11:16 | 16.05.19 г.
<p>
	Сидни, Австралия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сидни, Австралия. Снимка: Архив Ройтерс

Нивото на безработица нарасна до 5,2% през април спрямо ревизираните в посока нагоре 5,1% през март.

„Растежът на работните места трябва да бъде достатъчно бърз, за да понижи безработицата и да се избегне понижение на лихвите“, коментира Кери Крейг, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management.

Управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу се противопостави на натиска за разхлабване на паричната политика по-рано този месец. Трейдърите обаче оценяват на 50% шанса да има едно понижение през юни и общо две за годината, който да изпратят основната лихва на ново рекордно ниско ниво от 1%.

Икономиката на Австралия е под натиск от ограничаването на разходите на домакинствата, тъй като се наблюдава сериозен спад в цените на имотите, който намалява и личното богатство.

Правителството стимулира допълнително икономиката чрез увеличаване на инвестициите в инфраструктура и програми за наемане на хора с увреждания.

Според анализатори растящата безработица в Австралия и намаляващите инфлационни очаквания са в подкрепа именно на евентуално понижаване на лихвите в страната. 

На заседанието си в началото на май Австралийската централна банка запази лихвите в страната на рекордно ниското ниво от 1,5%, като даде сигнал за понижение в бъдеще, ако пазарът на труда не успее да намали безработицата.

В изявлението си от централната банка посочиха, че все още има свободен капацитет в икономиката и че вероятно ще е необходимо по-нататъшно подобрение на пазара на труда, за да може инфлацията да бъде в съответствие с целта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още