IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите цени на медта са оптимистичен сигнал за световната икономика

Цената на метала расте в 12 поредни сесии до понеделник и достигна най-високото си ниво от април м. г.

19:00 | 15.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалните инвеститори залагат на цените на медта, предизвиквайки най-бързото рали в индустриалния метал от години. Това е сигнал, че много фондове за управление на богатството остават оптимисти за икономическите перспективи въпреки растящия брой на случаите на коронавирус в по-голямата част от САЩ, пише Wall Street Journal.

Тъй като инвеститорите насочват парите си към активи, които са се представили добре през последно време, фючърсите върху медта поскъпваха в 12 поредни сесии до понеделник, като цената достигна 2,94 долара за паунд, най-високото й ниво от април 2019 г. насам. Във вторник тя се понижи. Възходящата поредица е най-дългата за метала от края на 2017 г., когато благоприятните перспективи пред световната икономика и силната инерция тласнаха цените нагоре.

Медта се използва широко в глобалното промишлено производство и е от много важно значение за производството на всичко – от смартфони до жилища, така че много наблюдатели на пазара използват цената й като икономически индикатор. Металът е тясно свързан най-вече с растежа в Китай. Втората по големина икономика в света потребява около половината от медта в света и неотдавнашни данни сочат възстановяване на покачването там, което е по-силно, отколкото очакваха много анализатори след затварянето на китайското промишлено производство в началото на 2020 г. заради коронавируса.

Ръстът на цената на медта с 38% спрямо дъното от март е част от по-широкия скок на волатилни активи в момент, когато индивидуални инвеститори и спекуланти в цял свят опитват да се възползват от инерцията. Индексът Shanghai Composite достигна неотдавна близо 2,5-годишен връх, а технологичният Nasdaq Composite се извиси до нови рекорди през последните дни.

Ръстовете при популярни инвестиции като производителя на електромобили Tesla е особено удивителен напоследък, като подчертава по-широкото рали, което кара скептиците да си блъскат главата.

Хедж фондовете и други спекулативни инвеститори увеличиха залозите си върху по-високите цени на медта в три последователни седмици до 7 юли, тласкайки ги до двегодишен връх, сочат данни на Commodity Futures Trading Commission. Медта не е единственият метал, който дава силни сигнали за икономиката. Трейдърите надуват цените и на други суровини като алуминия и калая през последните седмици.

Ръстовете са добре дошли за диверсифицирани минни компании като Rio Tinto и BHP Group, които регистрираха спад на търсенето на основните си продукти заради коронавируса. Цената на акциите на тези компании и на медни производители като Freeport-McMoRan и Southern Copper растеше през последните три месеца.

Търсенето не е единственият фактор, който стимулира ръстовете. Анализатори прогнозират дългосрочен недостиг на мед заради оскъдните инвестиции в нови мини. През последно време нарушаване на дейността на мини и рафинерии в ключови производители като Чили заради коронавируса заплашва да намали производството. Стачка на работниците в чилийска мина, оперирана от Antofagasta, която е съсобственост на Barrick Gold, е поредната потенциална опасност за доставките на мед.

Тъй като производството на някои мини е ограничено, а търсенето се връща към растеж, глобалните запаси от мед намаляват от март насам, казва Кристофър ЛаФемина, анализатор на металите и мините в компанията Jefferies.

„Без значителен ръст на инвестициите в нови мощности пазарът ще се окаже недостатъчно снабден, ако търсенето продължава да расте“, допълва той.

Но ръстовете през последно време карат много скептици да се тревожат, че медта поскъпва твърде бързо предвид крехките перспективи пред търсенето в по-голямата част от западния свят. От началото на месеца металът изпреварва други т. нар. циклични активи, свързани с икономиката, като цените на петрола и банковите акции, което е сигнал за някои анализатори за възможен спад на пазара на мед.

Същевременно случаите на коронавирус продължават да растат в щати като Калифорния, Тексас и Флорида, което попарва надеждите за бързо възстановяване на американската икономика. А президентът Доналд Тръмп охлади очакванията за търговско споразумение от втора фаза между САЩ и Китай, което може да отслаби глобалните търговски потоци и да навреди на търсенето на мед.

Засега медта се отърсва от подобни притеснения, но някои трейдъри са скептични, че стабилният ръст ще продължи.

„Той ни изненада. Бих бил предпазлив към това рали“, казва Едуард Мейр, консултант, отговарящ за металите в компанията ED&F Man Capital Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още