IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на американските потребители растат въпреки ускоряването на инфлацията

Ценовият индекс на разходите за лично потребление е нараснал с 4,1% на годишна база през октомври, най-високото ниво от 1991 г.

23:30 | 24.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Внимателно наблюдаван от Федералния резерв индикатор за инфлацията в САЩ отбеляза най-големия си ръст на годишна база от 1991 г., засилвайки натиска върху президента Джо Байдън, докато Белият дом опитва да укроти ръстовете на цените, пише Financial Times.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление на Министерството на търговията, който изключва волатилните цени на храните и енергията, е нараснал с 4,1% през октомври спрямо година по-рано.

Това е значително нарастване спрямо годишното ускорение с 3,7% през септември и е в унисон с консенсусните прогнози.

След включването на цените на храните индексът PCE нараства с 5% спрямо октомври 2020 г., което отново е по-бързо ускорение спрямо 4,4% през септември. Данните бяха публикувани в рамките на доклад, който показа също, че личните доходи са се увеличили с 0,5% през октомври спрямо предходния месец, а потреблението е нараснало с 1,3 на сто. Потребление Потребление

Борбата с високите цени привлича основно вниманието на икономическия екип на Байдън, след като публикувани през последно време данни показаха, че цените на потребителските стоки в САЩ растат най-бързо от около три десетилетия, подкопавайки надеждите, че инфлационният натиск ще е краткотраен.

Инфлацията се ускорява тази година наред с нарастването на заплатите, подкрепено от няколко кръга стимулиращи чекове и конкуренцията на работодателите за нови служители.

Заплатите са се повишили през октомври с 0,8% на месечна база, сочат още данните на Министерството на труда, цитирани от Bloomberg. Редица компании, включително Macy’s и Sherwin-Williams, повишават заплатите и засилват придобивките в ожесточената конкуренция за таланти.

Процентът на спестяванията, или личните спестявания като дял от разполагаемите доходи, са намалели до 7,3%, доближавайки нивата преди пандемията. Това е сигнал, че американците имат по-малка предпазна мрежа.

Разполагаемите доходи, или доходите след данъци, коригирани към инфлацията, са намалели за трети пореден месец, като през октомври спадът е с 0,3%. Коригираните към инфлацията разходи за стоки са нараснали с 1% миналия месец, а разходите за услуги са се повишили с 0,5% на месечна база, показват още данните.

Отделен доклад на Бюрото за преброяване на населението от сряда установи, че новите поръчки за дълготрайни стоки като коли и кухненски уреди са намалели с 0,5% на месечна база през октомври, тъй като заводите са продължили да се борят с недостига на части и работна ръка. Неизпълнените поръчки за трайни стоки са нараснали с 0,2%, показвайки силното търсене.

Американската икономика се е разширила с 2,1% на годишна база през третото тримесечие, което е повече от първоначално обявените 2%, стана ясно от нови данни, публикувани от Бюрото за икономически анализи.

Ревизираните данни потвърждават, че растежът се е забавил рязко през тримесечието, повлечен от затрудненията пред веригите за доставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
otgorata
преди 2 години
Авторът е направо икономически гений. Разходите растели въпреки инфлацията. Естствено че ще растат, след като има нарастваща скъпотия. Вие сте титани на мисълта и словото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още