IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на домакинствата в Япония нараснаха за осми пореден месец

Ръстът е по-бавен от очакваното, а притесненията за перспективите остават

11:48 | 06.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разходите на домакинствата в Япония са нараснали за осми месец през юли, но темпът на растеж е по-бавен от очаквания. Всичко това се превърна в предупреждение за потреблението в рамките на една икономика, която вече се бори с по-слабото външно търсене заради търговската война между САЩ и Китай, предава Ройтерс.

Рисковете от забавянето на световната икономика и търговският спор между двете най-големи икономики в света заплашват икономическия растеж на страната и увеличават натиска върху Bank of Japan да разшири стимулите.

Разходите на японските домакинства през юли са се увеличили с 0,8 на сто спрямо година по-рано, но темпът се оказа под този от 2,7% от юни и е под средната прогноза за 1,1% ръст, сочат данни на правителството.

Въпреки по-слабия темпп на растеж, положителните данни са знак за устойчивост на вътрешното търсене преди планираното за следващия месец увеличение на данъка върху продажбите от 8% на 10%.

Японската икономика се възползва от засилването на потреблението на домакинствата и капиталовите разходи тази година, като през второто тримесечие нарасна с 1,8% на годишна база. Това до голяма степен се дължи на секторите, които са по-слабо засегнати от забавянето на търговията.

Но притесненията за перспективите остават. Отделни данни показват, че реалните заплати в Япония, коригирани спрямо инфлацията, се понижават за седми месец през юни. Това подсказва за потенциални проблеми в потребителското и бизнес доверието в бъдеще.

Има притеснения и за отслабване на производството след 8-месечния спад на износа, който може да се пренесе върху други части на икономиката, а това води до съмнения в прогнозата за бъдещото представяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още