IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на домакинствата в Япония са скочили рязко през август

Това предполага, че стабилното местно търсене може да помогне да се компенсират негативните ефекти от ескалиращите търговски търкания

09:38 | 05.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разходите на домакинствата в Япония са скочили през август с най-бързия годишен темп от три години насам, след като по-високите бонуси са стимулирали потреблението. Това предполага, че стабилното местно търсене може да помогне да се компенсират негативните ефекти от ескалиращите търговски търкания, коментира Ройтерс.

Положителните данни от петък може да поуспокоят и някои от опасенията на анализаторите, че третата по големина икономика в света може да се забави или дори да се свие през тримесечието юли-септември, в което Япония бе ударена от горещи вълни, тежки дъждове, тайфуни и земетресение. 

Разходите на домакинствата са се увеличили с 2,8% през август на годишна база, преодолявайки пазарните очаквания за спад от 0,1%. Това е и най-бързият ръст от август 2015 г., показаха официалните данни. Това е втори пореден месец на увеличение сред ръста от 0,1% през юли.

„Потреблението се справя сравнително добре благодарение на летните бонуси и стабилния ръст на заплащането. Продажбите на дребно бяха добри като цяло въпреки лошото време“, каза главният икономист на Itochu Economic Research Institute Атсуши Такеда.

„Доходите на домакинствата се повишават, а това укрепва потреблението“.

Правителството повиши оценката си за разходите на домакинствата, заявявайки, че те се „вдигат“. През юли то каза, че разходите като цяло остават без промяна.

Потреблението се възстановява от острия си спад от февруари, когато домакинствата похарчиха бонусите си върху покупки на по-скъпи стоки като автомобили и климатици, заяви правителствен представител на брифинг за репортери.

Много анализатори очакваха разходите да се понижат през август, тъй като се смяташе, че необичайно горещото време и серията тайфуни са се отразили негативно на желанието на домакинствата да пазаруват и вечерят навън.

Затягащият се пазар на труда постепенно увеличава доходите на домакинствата и подкрепя разходите им, които сформират около 50% от икономическата активност на Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още