IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на домакинствата в Япония се свиват за четвърти пореден месец

Тепърва предстои да стане ясно доколко омикрон е изплашил японските потребители през декември

12:36 | 07.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Разходите на домакинствата в Япония са се свили за четвърти пореден месец през ноември 2021 г., съобщи Trading Economics. В предпоследния месец на миналата година разходите на домакинствата в страната са отбелязали неочакван спад от 1,3%, което е значително повече спрямо спада от октомври от 0,6%.

Резултатът изненада и анализаторите, чиито очаквания бяха за ръст от 1,6 на сто. Това е поредното понижение на показателя насред опасенията около бързото разпространение на омикрон, който може да е възпрепятствал икономическото възстановяване в последното тримесечие на 2021 г.

nihon nihon

Източник: Trading Economics

Свиване е отчетено в разходите за храна (-3% спрямо 0,9% през октомври), в жилищните разходи (-15,8% спрямо 12,3% през октомври), за битови сметки (-7,1% спрямо -7,3% през октомври), за мебели (-0,3% спрямо -16,7% през октомври), образование (-3% спрямо 17,1% през октомври) и за култура и отдих (-3,7% спрямо -5,4% през октомври). Разходите за дрехи, медицински грижи и транспорт обаче са нараснали със съответно 8,9%, 0,9% и 5,8%.

В началото на декември данните за свиването на японската икономика през третото тримесечие на миналата година бяха ревизирани в посока надолу. Тогава официалната статистика показа, че бизнес инвестициите не са толкова слаби, както първоначално бе обявено, но по-резкият спад в потребителските разходи може да е повод за притеснение, тъй като той показа, че рисковете от вируса може да са повлияли по-негативно на потребителите от очакваното.

„Като се имат предвид ръстът в цените и омикрон вариантът, има несигурност около перспективите“, каза тогава икономистът в IHS Markit Харуми Тагучи. „Ако тези развития станат по-изразени през четвъртото тримесечие, то възстановяването на потреблението може да е по-слабо от предполаганото“, предупреди икономистът.

Тепърва предстои обаче да разберем дали през декември омикрон щамът е изплашил японските потребители и ги е върнал обратно по домовете им, допринасяйки за свиване на потребителските разходи за пети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още