IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд в САЩ отчитат най-силния си ръст от над 2 години

Сигналите за ускорение в заплатите по всяка вероятност ще бъдат приветствани от централните банкери в САЩ, които започват своето двудневно заседание днес

15:25 | 31.10.17 г.
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Разходите за труд в САЩ се увеличават с по-бързо темпо през третото тримесечие на годината и отчитат най-резкия си ръст от две години и половина насам, съобщава Ройтерс.

Индексът, който измерва разходите за труд, се повишава с 0,7% през периода юли-септември, като предходното тримесечие повишението беше 0,5 на сто, показват данните на Министерството на труда.

На годишна база ръстът възлиза на 2,5 на сто, което е най-голямото повишение от първото тримесечие на 2015 г. Това представлява ускорение спрямо второто тримесечие, когато повишението беше 2,4%.

Ройтерс коментира, че според редица икономисти разходите за труд трябва да се увеличат с поне 3%, за да дадат стимул на инфлацията да се ускори до целевото ниво от 2%, заложено от Федералния резерв на САЩ.

Ръстът на заплатите, които съставляват около 70% от разходите за труд на работодателите, се ускорява от 0,5% през второто до 0,7% през третото тримесечие. На годишна база също има ускорение от 2,3% през периода април-юни до 2,5% през периода юли-септември.

Сигналите за ускорение в заплатите по всяка вероятност ще бъдат приветствани от централните банкери в САЩ, които започват своето двудневно заседание по-късно във вторник.

Други данни от понеделник показаха, че любимият измерител на Фед за инфлацията – индексът за инфлацията при стоките за лично потребление (PCE) – се е увеличил с 1,3% на годишна база. Това е базисният индекс, който изключва храните и енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още