Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Разочароващи данни за Германия са нов сигнал за забавяне на икономиката

Очаква се в четвъртък и германското правителство да обяви низходяща ревизия на прогнозите за растежа на водещата европейска икономика, както вече направи и МВФ

Разочароващи данни за Германия са нов сигнал за забавяне на икономиката

Снимка: Архив Ройтерс

Германският износ неочаквано бележи спад през август, сочат публикуваните днес данни, цитирани от Ройтерс и БТА.

Това е поредният признак, че производителите в най-голямата европейска икономика са минали на по-ниска скорост през летните месеци. 

Още по темата

Федералната статистическа служба съобщи днес, че износът с отчитане на сезонните фактори, е спаднал с 0,1 на сто на месечна основа, докато анкетираните от Ройтерс икономисти очакваха повишение от 0,3 процента. Вносът е намалял с 2,7 процента, докато прогнозата бе за понижение от 0,2 на сто.

Търговският излишък с отчитане на сезонните фактори се е увеличил до 18,3 милиарда евро (21,02 милиарда долара) през август спрямо 15,9 милиарда предходния месец, сочат публикуваните данни.

Излишъкът по текущата сметка, който измерва потока от стоки, услуги и инвестиции, се е увеличил до 15,3 милиарда евро през юли, сочат данните без отчитане на сезонните фактори.

Данните за търговията са в синхрон с данните за производството, публикувани вчера, според които промишленото производство е спаднало неочаквано през август. Това подсказва, че германската икономика е изгубила част от набраната скорост през третото тримесечие.

Трябва да се има предвид, че влошаването на германския износ през август е факт въпреки отслабването на еврото спрямо щатския долар, което на теория би трябвало да направи произведените в Германия стоки по-конкурентни на стоките от САЩ и други региони, чиито валути се движат в тандем със "зелените пари", допълва БНР. Към средата на август еврото се търгуваше около 1,1400 долара спрямо нива от около 1,25 долара в началото на февруари.

Доста силното понижение на вноса за сметка на износа е довело до разширяване на търговския излишък на Германия през август на сезонно-коригирана база до 18,3 млрд. евро от 15,8 млрд. евро през юли и спрямо излишък в размер на 21,3 млрд. евро година по-рано.

Очаква се в четвъртък (11-ти октомври) и германското правителство да обяви низходяща ревизия на прогнозите за растежа на водещата европейска икономика, както по-рано днес направи и МВФ при представянето на есенния си доклад "Световни икономически перспективи". Според МВФ икономиката на Германия ще нарасне през 2018-а година с 1,9% вместо с очаквания през юли ръст от 2,2% и ще отбележи растеж от 1,9% през 2019-а година спрямо предходна оценка за повишение с 2,1 на сто.

 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 4 месеца
Вие какво очаквате за август Август германците отиват на море и голяма част от фирмите са затворени ще видите какво ще се случи през септември и особено четвъртото тримесечие

Още от Новини
Италия се оказа сама и в рецесията, и в политиката