IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой американци са напуснали работата си през септември

Броят на наличните позиции е намалял до 10,4 млн.

19:10 | 12.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Emily Elconin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Безпрецедентен брой американци са напуснали работата си през септември, което показва отново затрудненията през усилията на работодателите да запълнят почти рекордните нива на свободни работни места, предава Bloomberg.

Рекордните 4,4 млн. американци са напуснали работа през септември, показва допитването на министерството на труда за новооткритите работни места. В същото време броят на наличните позиции е намалял до 10,4 млн.

Стимулирани от рекордните ръстове на заплатите и други привлекателни условия, предлагани от работодателите, които имат отчаяна нужда от таланти, американците напускат масово работата си. Това затруднява още повече работодателите да запълват позиции и в същото време тласка нагоре заплатите и инфлацията. Работни Работни

Нивото на напусканията, или броят на напусналите служители за един месец като процент от общата заетост, е нараснало до 3% през септември, което е рекорд от началото на воденето на статистика през 2000 г.

Броят на напускащите служители е нараснал в редица индустрии, включително в изкуствата, развлеченията и други услуги, в държавните училища на федерално и местно ниво. Броят на хората, които напускат работата си в сектора на забавленията, хотелиерството и ресторантьорството, промишленото производство и здравеопазването е нараснал до рекорден връх.

Общият брой на наетите лица е останал почти непроменен през септември до 6,5 млн., стимулиран от силното представяне на секторите на здравеопазването и социалните грижи. Степента на наетите е останала непроменена на ниво от 4,4%. Броят на уволнените служители също е останал почти непроменен – 1,4 млн.

Отделни данни, публикувани в петък, показаха, че нагласите на американските потребители са достигнали десетилетно дъно в началото на ноември, отразявайки растящите притеснения от влиянието на инфлацията върху финансите им.

Предизвикателства пред наемането

Новите данни за работните места, които показват, че работодателите са имали известен успех в запълването на свободни работни места с отслабването на делта варианта на коронавируса, отчитат и упорито нисък процент на участие. Това дава основание да се смята, че предизвикателствата пред наемането няма да изчезнат скоро.

Данните от допитването показват същото. Една четвърт от американските служители обмислят да сменят работата си или да се пенсионират през идните 12 до 18 месеца, което може да доведе до допълнителни затруднения пред трудовия пазар.

Но има и някои зараждащи се признаци за подобрение. Около 49% от собствениците на малък бизнес са заявили, че са имали работни места, които не са могли да запълнят през октомври, което все още е исторически връх, но е малко под рекордните 51% през предходния месец, показват данни на Националната федерация на независимия бизнес.

Допитването показва още, че рекорден дял от собственици не само са увеличили заплащането, но и планират да го направят през идните месеци.

За всеки безработен американец през септември е имало 1,4 новооткрити работни места. Макар че трудовите дисбаланси се запазват, служителите остават оптимисти за бъдещите си доходи и перспективи за работа. В допитване на Conference Board през октомври делът на хората, които са заявили, че работните места са „в изобилие“, остава близо до рекорден връх.

Данните на министерството на труда за работните места през октомври, публикувани миналата седмица, показаха, че новооткритите работни места са нараснали с 531 хил. спрямо предходния месец след голямо ревизиране нагоре на данните за август и септември. Ръстът, който надмина очакванията на икономистите, беше най-големият от юли насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още